Popovača, Doljnja Jelenska- Dok većina lovačkih udruga pri samom kraju sezone prigonkih lovova nastoji otvoriti još koji termin i lovni dan, LD ”Fazan” Topolje je skupnim lovom na divlje svinje održanim prošlu subotu i službeno zatvorio ovogodišnju sezonu kolektivnih lovova.

U ovoj velikoj udruzi koja se je sa 4 lovišta Topolje, Žutica, Lipovica i Brezovica protegnula od juga Zagreba pa sve do Lonjskog Polja, sve počinje malo drukčije nego u većini drugih. Jutarnje okupljanje za kolektivne lovove je u 9 sati , dosta kasnije nego je uobičajeno, ali puno komotnije budući da početak lova slijedi odmah nakon brzog upisa lovaca.

Na današnji lov došlo je preko 60-tak lovaca odasvud, od juga Dalmacije do Slovenije i Austrije.

Okupljenim lovcima prvo se obratio Mario Majer predsjednik udruge koji se svim okupljenima zahvalio na aktivnom učestvovanju u životu i radu društva, uz nadu da će se ovakav pozitivan odnos prema lovstvu nastaviti i dalje. Nastavio je Ivica Cepetić, član Izvršnog odbora, koji je još jedanput upozorio na ponašanje u lovu, pravilno postupanje sa oružjem te na adekvatnu označavajuću odjeću.

Lov je preuzeo Božo Jerko glavni lovnik udruge i pojasnio današnji lov. Za završni lov predviđena su dva pogona u blizini lovačke kuće, Donje Jelenske, tj. lovište Lipovica, gdje se očekivao i dobar rezultat.

Kraća vožnja, silazimo sa asfalta i nakon duže vožnje preko smrznutih poljskih puteva kroz velike poljoprivredne table, tako tipične za gornju Posavinu, dolazimo do mjesta lova. Sam štant je postavljen dosta brzo i relativno gusto, ali i nije za očekivati drugo jer je lovni dio visoka, stara šuma omeđena gustom amorfom tako da se teško moglo očekivati da će divlje svinje bezglavo izletati na široke prosjeke, naročito uz intenzivne poljoprivredne aktivnosti koje su ovdje već počele.

Dva sata, relativno brzo prolaze uz povremene pucnjeve i glasanje pasa i prvi dio završava, nešto je i odstreljeno, no o tome potvrda nakon lova. Brzi gablec pokraj vozila, smrznuta zemlje je nakon podneva popustila i putevi su se pretvorili u one poznate posavske, ljepljive i blatnjave. Nekoliko kilometara dalje, lokacija je drugog prigona. Opet odteretni kanal obrastao sa obje stane , i grmlje koje bi moglo skrivati divlje svinje. Ovdje su nadomak naselja i na običnom odteretnom kanalu , vidljive aktivnosti dabrova, koji danas, gotovo 25 godina nakon njihovog unosa i povratka u ove dijelove Hrvatske , postaju pravi problem.

Inače kratak zimski dan bliži se kraju tako da je pred sam sumrak i drugi prigon završen, nažalost bez rezultata. Povratak u lovačku kuću, vrući gulaš koji je nakon cjelodnevnog smrzavanja izgledao kao poklon s neba i lov je završen.

Na kraju krajeva sezona je i završena na dobar način, bez značajnijeg ulova, uz dobro druženje, ugodno proveden dan i dogovore za slijedeću sezonu.

Boris Savić