Petrinja-Svakog siječnja, već niz godina LD ”Fazan” Petrinja ugošćava i organizira nekoliko dana lova za prijateljsku Lovačku udrugu otoka Hvara ”Hvar”. Ova godina nije izuzetak, pa je prošli vikend Petrinju posjetilo 15-tak članova ove udruge.

Poziv je došao za dva dana lova, koliko je bilo planirano,a i sam lov je obećavao, posebno ako se uzme u obzir ovogodišnji rezultati ove udruge u lovu na divlje svinje.

Početak prvog dana bio je uobičajen. Ukupno 60-tak lovaca okupilo se u maglovito i hladno jutro i uz pozdrave dobrodošlice dragim gostima, te jutarnjih obreda, od toplog čaja do upisa u knjigu lova, predsjednik udruge Josip Dolenec pozdravio je članove LU otoka Hvara “Hvar” i njihovog novog predsjednika Marija Lušić Bulića. Razmjena pozdrava i dobrih želja, i riječ preuzima lovnik Ivan Palaić, najavivši i mjesto današnjeg lova, Kotar šumu. Dobar izbor bar na osnovu dosadašnjih lovova. Daljnju brigu oko štantova i prigona prepušta svojim pomoćnicima i slijedi odlazak u Kotar šumu udaljenu svega nekoliko kilometara od centra Petrinje.

Podjela u nekoliko grupa i zatvara se predio koji je uvijek davao dobre rezultate.

Razmještanje na štantu i lov počinje. U ovoj udruzi sam navikao da sve počinje i završava vrlo brzo, no ovaj put, osim sporadičnog javljanja pasa i nekoliko pucnjeva tijekom dva sata nije se dogodilo ništa. Povratak do lovnog objekta u sredini šume i saznajemo da je odstreljena tek jedna divlja svinja. Ipak raspoloženje popravlja kuhano vino i izvrstan vrući grah u prirodi. Domaćini se pomalo razočarano ipak odlučuju na još jedan prigon i tu se vidjelo što je pravi razlog , za ovu udrugu, slabom rezultatu. Usprkos dogovoru i najavi lova, radovi u šumi, sječa i izvlačenje trupaca odvijala se praktički po cijele dane i po noći tako da se divljač zahvaljujući toj galami jednostavno preselila nekud dalje.

Drugi prigon , odstreljuje se jedan vepar, okupljanje i povratak u lovačku kuću uz počast divljači i čestitke sretnim strijelicima. Nastavak je uslijedio u lovačkoj kući uz ručak i naravno muziku do sitnih sati. Pozdravljam se sa domaćinima do sutra.

”Dan drugi”.

Kako je i najavljeno pao je i slabi snijeg tako da je atmosfera je već izjutra više nego dobra.

Za drugi dan predviđen je lov na potpuno drugoj strani lovišta u blizini sela Gornja Bačuga.

Okupljamo se na lokaciji i polako odlazimo na mjesto lova. Snijega taman koliko treba da se s lakoćom uoči bilo kakvo kretanje u šumi.

Razgovaram sa predsjednikom LU otoka Hvara ”Hvar” koji je na tom mjestu naslijedio dugogodišnjeg predsjednika Stjepana Vitalija, a koji je preminuo prije točno godinu dana. Podsjećam se i na osnovne podatke. Udruga obuhvaća gotovo cijeli otok Hvar , gotovo 30000 hektara i sa brojkom od 285 članova. Respektabilne brojke, bez obzira na lovno-gospodarsku osnovu.

Zatvara se dosta velik teren i lov , kao što je ovdje i uobičajeno, počinje odmah.

Dva sata prolaze brzo uz dosta viđene divljači i potvrđene odstrijele.

Okupljanje pod nadstrešnicom kojima ovo lovište obiluje. Domaćin se i ovaj put pobrinuo za okrijepu i gablec, koji je dopremljen iz lovačke kuće.

Razgovor uz vatru i štreka se polako počela slagati.Solidan rezultat za kraj sezone. Podjela grančica uspješnim strijelcima, počast divljači i za kraj zajednička fotografija. Grančicama se ovaj dan okitio i dobar dio lovaca sa Hvara tako da se moglo reći da je osim pravog lovačkog druženja , zimske atmosfere tako poželjne u skupnim lovovima i ovaj vikend  završio na opće zadovoljstvo.

Boris Savić