Petrinja-Sezona skupnih lovova je završena. Zadnji poziv došao je iz jedne od najaktivnih udruga Sisačko-moslavačke županije, lovačke udruge ” Fazan” Petrinja.

Pored zadnjeg ovogodišnjeg okupljanja radi skupnog lova na divlje svinje, povod su bili i gosti iz bratske lovačke udruge otoka Hvara ” Hvar” Stari Grad, koji su se odazvali godišnjem druženju ove dvije udruge, ovaj put u Petrinji.

Ovaj lijepi običaj međusobnog gostovanja i lova traje već nekoliko godina i svakako doprinosi ..” učvršćivanju zajedničkog rada i suradnje s ciljem unapređenja i razvoja lovačke tradicije”… kao što piše u međusobno potpisanoj Povelji o bratimljenju.

Lov je počeo uobičajenim okupljanjem u lovačkoj kući uz pozdrave od strane glavnog lovnika Ivice Sukalića, obveznim sigurnosnim upozorenjima i zaželjenoj ”dobroj kobi ”, od strane predsjednika udruge Mate Žitkovića.

Za lov je određen središnji dio Kotar šume, i to dio koji bi s pravom nosio i naziv petrinjskog Arboretuma.

Zadnji dan siječnja,u ovoj kombinaciji, ispao je idealan dan za lov. Ugodna , relativno visoka temperatura za ovaj dio godine, suh dan bez najavljenih padavina,te ostaci snijega po jarcima koji ipak podsjećaju na je još uvijek sredina zime.

Naš štand postavlja lovnik Marin Mokrović, i lov počinje. Gotovo odmah počinje i kanonada i glasanje pasa iz pravca prigona. Ne prolazi puno vremena i oglašavaju se lovci na šandtu, i tako naizmjenično gotovo sat i pol vremena.

Naravno, dovoljan je jedan prigon, lovci se povlače, i ovaj dio završava, kao što smo uostalom navikli u ovoj lovačkoj udruzi.

Bogatstvo LU ” Fazan ” Petrinja nije samo u brojnosti divljači i pravim lovcima, nego i u lovno gospodarskim objektima, tako da je zborno mjesto u još jednom lovačkom objektu , na samom rubi današnjek lovnog područja.

I opet sve prolazi glatko, dok su se lovci prikupili , prikupljen je i današnji odstrel, lijepa pokazna ”šterka” taman za završetak sezone.

Gablec, postrojavanje i počast odstreljenoj divljači. Danas su sretne ruke bili i većina gostiju sa Hvara, u čije ime se i zahvalio predsjenik tamošnje udruge Stjepan Vitali, uz poziv na zajedničko druženje na Hvaru.

Petrinjci prakticiraju još jedan lijepi običaj , a to je osobno čestitanje svakom sretnom lovcu, uz grančicu sa divljači kao podsjetnik na ovaj lov.

Boris Savić