Novska-Domaćin, sada već tradicionalnog, 6.-tog po redu Božićnog lova Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke Županije, ove godine je bilo LD ”Jelen ”Novska.

Kao što se već udomaćila praksa ovakvih lovova, tamo gdje je moguće organizira se poljski lov na fazana i zeca, te lov prigonom na divlje svinje, i naravno štetoćine, tako da se pred domaćina i organizatora stavlja težak zadatak.

Prvo okupljanje, za vanjske goste , bilo je na novljanskom izlasku sa auto ceste, gdje se već rano ujutro okupila poprilična skupina lovaca.

Okupljanje je održano kod lovačke kuće LD ”Jelen” Novska u Kozaricama, novom , lijepo uređenom objektu u vlasništvu društva. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji iako nije lovac, nije propustio priliku za druženje sa lovcima. Predsjednik udruge Franjo Rukavina, uručio je Vladi Klasanu i Fotomonografiju Saveza, sa željom da se ipak i aktivno uključi u lovačke udruge.

Na kraju svečanog dijela, lovnik Mijo Ungar je podjelio stotinjak lovaca u dvije grupe, za poljski love te lov na divlje svinje.

Prva grupa lovila je područje Muratovice, nizinski dio bogat fazanskom divljači, dok je druga grupa, podijeljena u čak 6 ”Štadnova” zatvorila veliki dio Novskog brda, u kojem se, saznajem od lovnika, ove godine još nije lovilo.

Naravno držim se lovnika, i opet me fascinira mirnoća i tihi autoritet s kojim ovaj čovjek rukovodi sa velikom grupom , mahom nepoznatih lovaca, čije navike i lokalne običaje ne poznaje.

Lov je trajao prilično dugo,oko 4 sata, što ne čudi kada se vidi koliko je područje okruženo.

Lov bio je i više nego uspješan, odstrijeljeno je 15 divljih svinja, 50-tak fazana, te dvije lisice.

Rogisti su odradili zadnje tonove lijepog lova, predstavnici Udruge i Saveza su svim okupljenima je zaželjeli sretne božićne i novogodišnje blagdane, i pozvali na nastavak ”lova” u Društvenom domu u Kozaricama.

Boris Savić