Petrinja- Prošlogodišnji organizator Božićnog lova Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije i današnji organizator lova na divlje svinje, LD ”Fazan Petrinja”, svakako zaslužuje više od nekoliko pukih, izvještajnih rečenica.

LD ”Fazan ” Petrinja gospodari sa dva lovišta, ukupne površine preko 16.000 hektara i spada među najveća lovišta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Zvuči dobro , da Kotor šuma kao manje, a vezno lovište doslovce između Siska i Petrinje, nije pojam miniranog i minski sumnjivog područja. Šuma koja se u zadnjih 20 godina polako, ali sigurno pretvara u prašumu, a koja je prije Domovinskog rata imala i jelenski gater, je idealno stanište divlje svinje i svih vrsta predatora, tako da je potvrđen podatak da je nakon 1964. godine i nadomak Siska viđen vuk a čagljevi postaju svakodnevni problem.

Drugi, veći dio lovišta kojem je u sredini Hrastovačka gora, a na sjeveru Petrinja, također muče slični problemi, tj. zaostala minska polja i minski sumnjiva područja.

Ipak nije sve tako crno, rijetko koja udruga ima lovište čiji se nabogatija područja nalaze doslovno nekoliko kilometara od središta grada, dok je sama lovačka kuća na gradskom rubu.

Udruga broji 138 matičnih članova, a gospodari sa lovno gospodarskom osnovom ,koja obuhvaća sve, osim jelenske divljači.

Ispred pokazne lovačke kuće, koja uz Hrvatske šume , jedina ima hladnjaču napravljenu po pravilima Europske unije na području Sisačko-moslavačke županije, dočekuje nas dopredsjednik udruge i lovnik , Nikola Sukalić i uz uobičajene razmjene podzdrava najavljuje današnji lov, koji će se održati na Hrastovačkoj gori,. Nažalost, starog prijatelja, predsjednika Društva Matu Žitkovića ovaj put nismo imali prilike pozdraviti.

Gusta magla također ne obećava opušteni lov. Ponavljaju se i naglašavaju mjere opreza, mjestimično se ne vidi dalje od 20 metara.

Dolazimo na mjesto današnjeg lova, koje je inače i omiljeno planinarsko izletište sa novoizgrađenim planinarskim objektom na vrhu. Izgleda da ”sinergija” lovaca i planinara ovdje funkcionira, jer uz prometnicu koja je bila i ”štandt” ni u dolasku i odlasku nismo primjetili niti jednog planinara.

Iako su vanjske temperature još iznad ništice, gusta magla i vlaga, pojačavaju osjećaj hladnoće, koji prestaje sa navalom adrenalina , izazvanog lavežom pasa i pucnjevima.

Bez obzira na težak , brdovit teren, i gustu maglu, sam lov traje relativno kratko. Sve je bilo gotovo za manje od dva sata. Okupljamo se na odmorištu na vrhu a polako stiže i ulov.

Lijepa pokazna ”štreka” sa odstreljenih 14 divljih svinja, taman da opravda angažman 50-tak lovaca.

Neizostavna počast divljači, uz pojedinačno čestitanje svakom sretnom strijelcu, gablec uz vatru, i lov je završen. Ostaje onaj teži dio posla, transport i obrada divljači, ali i to prolazi vrlo organizirano i neprimjetno za ostatak vesele lovačke skupine.

Boris Savić