Kutina-Suha , lijepa jesen pogodovala je ovogodišnjim organizacijama poljskih lovova. Svi nastoje iskoristiti, što je više moguće , lijepo vrijeme na poljske lovove na fazane , zečeve, i ostalu sitnu divljač.

Poziv na otvorenje lova na fazane stiže iz Lovačke udruge ”Fazan” Kutina, što naravno objeručke prihvaćamo, jer je Udruga već duže vrijeme poznata po lijepim poljskim lovovima.

Radi se o tipičnoj prigradskoj lovačkoj udruzi, čija se lovačka kuća nalazi na kraju kutinskog prigradskog naselja Husain, nekoliko kilometara od samog gradskog središta.

Za sami objekat pod pomalo neuobičajenim nazivom Lovačka kuća ”Betlehem” , a koji je dijelom u posjedu i kutinskih izviđača, vezana je također zanimljiva priča. Posjed i nekadašnje imanje bilo je u vlasništvu tadašnje bogate židovske obitelji Betlehem, otkud i naziv koji asocira na nadolazeće praznike.

Inače , kako nam je rekao predsjednik udruge Milan Petravić, radi se o udruzi koja broji nešto manje od 60 stalnih članova, i gospodari sa 6800 hektara lovišta. U lovno gospodarskoj osnovi imaju srneću divljač, divlju svinju, fazansku divljač i zeca.

Nakon doručka slijedi postrojavanje, upute od strane lovnika Gorana Božića i odlazak na lovne terene.

Našu grupu , pripao je lov u krajnem jugu lovišta, omeđeno kanalom Ilova na jugu, te naseljima sa svih strana.

Malo iznenađenje prilikom dolaska na samo mjesto lova. Ove godine je praktički sva ljetima na vrijeme pobrana, i sve je već preorano, tako da se u daljini naziru samo rjetki dijelovi trave, u kojoj bi se moglo očekivati nešto fazanske divljači.

Pravim društvo lovniku i pripremamam se na dulju ”šetnju”. Ipak, divljač se prilagodila i ovakvoj , za naše uvjete , u najmanju ruku čudnoj situaciji.

Na moje iznenađenje , iz grmlja uz međe, počinju uzletati fazani. Da stvar bude ljepša, primjećeni su i zečevi, od kojih je jedan i odstreljen, te stvarno velik fond srneće divljači.02

Razlog za ovakvo , relativno, bogato stanje sitne divljači je pravilno gospodarenje, ali i činjenica, da bar do sada, u lovišti nije previše prisutan čagalj

Pauza, lagana okrijepa, i povratak na polaznu točku, ali s druge strane. Opet ista priča, iz svakog grma izleti koka ili pokoji fazan, ili izleti srna ili srnjak.

Nekoliko sati ugodnog hoda, lijepi odstrijel, i prekasan kasno jesenski dan, opravdali su priče o LU Fazan Kutina.

Povratak u lovačku kuću, slaganje štreke za koju je u dobroj mjeri zaslužan Vlado Kireta, davanje počasti divljači i na kraju veselo lovačko krštenje Siniše Kolnekovića, mladog lovca, koji je nedavno ”zgriješio” , odstrijelom prve divljači.

Boris Savić