Petrinja-Konačno i prvi ”bijeli lov” u ovoj sezoni. Nakon beskonačne kiše, konačno se , iako neplanirano, ukazala prilika za pravi lovački ugođaj. Na poziv iz LU ”Fazan” Petrinja uvijek se rado odazivam jer je to u pravilu poziv za dobro orgniziran lov, koji bi bio ”grijeh” propustiti.

Tmurno subotnje jutro, kojem su prethodile obilne padavine i na trenutke lagana susnježica, prilično niske i više neugodne temperature, nisu spriječilo okupljanje lovaca za ovaj predblagdanski lov.

Naravno, domaćin je kao uvijek pripremio i jutarnju okrijepu i gablec, a u razgovoru saznajem da je došlo do promjene lokacije, tako da će se danas loviti Hrastovačka gora, koja se po prvim informacijama i zabijelila. Jutarnja evidencija, pozdrav predsjednika i lovnika udruge te zahvala predstavnika gostiju, podjela u grupe-svatko zna koga treba pratiti prilikom izlaska u lovište. Brzo ukrcavanje u vozila i pokret.

Ovo je uvijek zanimljiva mikrolokacija, bez obzira na blizinu Petrinje i Siska, te visinsku razliku od nešto više od 200-250 metara, ovdje uvijek vladaju drugačiji meterološki uvjeti. Već sa prelaskom visinske granice od 250 metara, pojavljuje se i najavljeni snijeg ali i gusta magla. Vožnja do mjesto okupljanja, gdje će se poslije organizirati gablec i polako se stvara funkcionalni ”nered” od automobila. Ovaj put penjanje je prošlo bez problema, nikoga nije trebalo gurati ili izvlačiti . Zadnji kratki dogovor i zadnjih kilometar, dva, se prelazi uzbrdo po snježnom prekrivaču od 5-10 cm, taman za onu pravu ugodu zimskih lovova.

Dalje se je sve odvijalo kako je domaćin zamislio. Sa zadnjim lovcem na štantu krenuo je prigon i ubrzo počinju  prvi pucnjevi. Sve skupa trajalo je nepunih 2 sata , taman da se izbjegne smrzavanje na vjetru koji je počeo puhati preko snijega i pojačavo osjećaj hladnoće.

Okupljanje, povratak i izvlačenje odstreljene divljači na put, i tako cijelo vrijeme do mjesta okupljanja.

I ovdje se je vidjela sinergija svih koji uživaju u Hrastovačkoj gori, tako da su najveći dio posla oko izvlačenja divljači obavili vozači quadova, koji ovdje također uživaju u planinskoj vožnji.

U međuvremenu, pojavilo se i sunce, tako da je dan završio kako je i počeo na najljepši lovački način, počast divljači, gablec u prirodi. Naravno za domaćina je tek čekao pravi posao, a to je obrada divljači i spremanje u hladnjaču, nakon čega je došao red i na ručak u lovačkoj kući za sve učesnike ovog lijepog dana.

Boris Savić