Petrinja- Dani između Božića i Nove godine su prepuni, u pravilu, dobrih lovova. Do kraja sezone prigonskih lovova ostalo je mjesec dana i sve udruge koriste i najmanji slobodni trenutak da se podruže međusobno i između udruga , naravno uz izliku opravdanog razloga a to je prigodni blagdanski lov.

Nekako se poslagalo da sam dva lova zaredom bio u LU ”Fazan” Petrinja, prvenstveno zahvaljujući dobrim domaćinima, ali i pomalo sebičnom razlogu , a to je prije svega-dobar lov.

O LU ”Fazan” Petrinja smo već rekli gotovo sve. Ne prehladno jutro na blagdan sv. Stjepana, temperature se vrte oko nule uz najave lijepog sunčanog dana. Očekivao sam samo najupornije, međutim u dvorištu lovačkog doma, okupio se lijep broj domaćih lovaca ali i dosta gostiju.Već prije sam saznao da se planira loviti moje omiljeno lovište Kotar šuma, godinama nedirnuti kompleks stare šume između dvije urbane cijeline Siska i Petrinje, koje je ipak ostalo jedno od najljepših i nabogatijih lovišta u Sisačko-moslavačkoj županiji, prvensteno divlje svinje, ali i stalno boravište solidne populacije vuka.

Nekoliko novo napravljenih prometnica kroz šumu, nije nagrdilo vizuru, a otvorene su i nove mogućnosti lova.

Brzo razvlačenje štantova i velik dio centralnog dijela Kotar šume je brzo pokriven. Lov počinje odmah. Povremeno pucanje na različitim lokacijama potvrđuje da se radi o jednom ili više krda divljih svinja koje traže izlaz. I tako nekih sat i pol.

Lagani povratak do vozila, razmjena prvih informacija o rezultatu i osobnih impresija, i vožnja prema jednom od niza lovačkih objekta kojim ova udruga obiluje. Meni omiljena nadstrešnica na samom kraju puta, lovačka vatra na kojoj se već vrte kobasice i špek, lovački običaj koji se ovdje njeguje.

Naravno bogat gablec , prvenstveno sa božićne trpezarije, dobro raspoloženje i nakon toga dobivamo informaciju da je sva divljač već pokupljena, ali da će ovaj put počast divljači biti održana kod lovačkog doma. Šterka je poslagana u neposrednoj blizini moderne rasjecaonice i hladnjače, tako da je i ovaj dio prošao brzo , naravno nakon iskazane počasti divljači. Lijepa štreka, zanimljiv vepar i potvrda o viđena 3 vuka, potvrda gore navedenoj činjenici. Lijep , brz , ne previše naporan lov i povratak kući prije ručka. Sve taman da zadovoljimo svoje lovačke strasti a ostatak blagdana provedemo sa najmilijima.

Boris Savić