Sisak, Letovanić-LU ”Vepar” Dužica , meni vrlo draga udruga, također iz godine u godine organizira sve kvalitetnije lovove.

Takav je bio i slučaj za blagdanski lov koji je održan nekoliko dana poslije Božića i na čiji sam se poziv odazvao vrlo rado.

Ove godine ova mala udruga također ima niz novina, ali idemo redom.

Lijepo hladno, pravo zimsko jutro, nedostajalo je samo malo snijega da ugođaj bude potpun. Okupljanje lovaca u lokalnom lokalu u Letovaniću i ubrzo se nije imao gdje parkirati auto. Pokret prema lovačkoj kući, ovaj put, vinogradskim i šumskim putevima, budući da je pristupni put sa glavne prometnice zatvoren, budući da su kiše odnijele most i sa te strane pristup je nemoguć.

Vožnja meni vrlo poznatim krajem, krajnjim južnim padinama Vukomeričkih Gorica, preko Letovaničkog vrha kojeg i dalje krasi jedan od rijetkih lokaliteta, drvena kapela sv. Bartola.

Poduža vožnja i dolazimo u doslovno napušteno selo Pokupski Palanjak, gdje je udruga nakon početnog uređenja iznamljenog objekta, ove godine kupila i imanje sa kućom koje je upravo u fazi uređivanja.

Ponovni doček i pozdrav sa predsjednikom udruge Ivicom Puškarićem, i počinje prisjećanje na proteklu godinu. Ovo je jedna od rijetkih udruga koja je uspjela izdržati dvadesetak godina bez lovišta da bi prije 3 godine konačno dobilo lovište Letovanski lug. Samo lovište, iako ispresjecano vikend naseljima ima svejedno lijepi kompleks šuma i raznoliko lovište na površini od nešto više od 2700 hektara. Malobrojna udruga se od prošle godine pojačala, tako da danas broji 29 matičnih članova i 10-tak pridruženih. Sve u svemu, uz zakup koji je na granici izdržljivosti, prvih i kritičnih nekoliko godina gospodarenja lovištem je prošlo i prihodi udruge uspjevaju podmiriti sve obveze.

Postrojavanje lovaca kojih se skupilo preko 60, uz domaćine i nekoliko gostiju iz udruga Sisačko-moslavačke županije, najbrojniji su bili gosti iz LU ”Vepar” Jamnica Pisarovinska, sa kojom Vepar Duživca održava redovno ovakve razmjene lova.

Dezinfekcija vozila i lovaca, postrojavanje i nakon uvodne riječi i pozdrava od strane Ivice Puškarića, riječ preuzima lovnik udruge Darko Stuparić te organizira lov. Opet duža vožnja , ovaj put kroz nenaseljeni dio, veliku i staru šumu koja je još uvijek tu nadomak Zagreba, iako s obzirom na otvaranja novih prometnica neće dugo, dolazimo nadomak mjesta lova. Dalje se ne može vozilima, samo pješice. Duboko blato podsjeća na Posavinu iako se nalazimo na brijegu. Nakon dva, tri kilometra usput ostavljajući lovce zatvaramo velik dio lovišta.

Hladan dan i sjeverac koji je zapuhao svom snagom, nije olakšao 3 sata štantanja. Bez obzira na pse koji su se teže snalazili na jakom vjetru i mokrom tlu, lov je dao rezulate kojih se ovih dana ne bi posramio nitko. Dugački povratak do vozila. Za to vrijeme quad već jurca po blatu i sakuplja divljač. Ipak potrajalo je skoro dva sata da se sve prikupi i posloži u štreku. I ovdje se njeguje običaj uručivanja grančica sretnim strijelcima i s tim je hladni ali uspješni lovni dio ovog dana završen. Uslijedio je odlazak u veliki vatrogasni dom u Letovaniću gdje je smrznutim lovcima serviran odličan gulaš. Nažalost(ili na sreću, sutra me je očekivao slijedeći lov) tako da sam otišao relativno rano, ali zadovoljno i opet ugodno iznenađen organizacijskim sposobnostima domaćina i kvalitetom ovog malog lovišta. Ipak prije objave ovog teksta saznajem da je nastavak ”lova” trajao dosta iza ponoći uz veselicu kakva se samo može tražiti.

Boris Savić