Banova Jaruga-Organizacija pozivnog lova za goste, bez obzira da li se radi o sitnoj divljači, skupnom lovu na divlje svinje ili dočeka srneće i jelenske divljači, uvijek je težak , zahtjevan i odgovoran posao.

Bio sam u dosta udruga u takvim lovovima, nekoliko puta i kod današnjeg domaćina LU ”Srndać” Banova Jaruga, ali sa nestrpljenjem sam dočekao i grupni lov na divlje svinje za goste. Kiša se izgleda, bar za kratko smirila, tako da je je osim kiše od Zagreba, već kod Kutine vrijeme pokazivalo naznaku lijepog.

Silazak sa autoceste i sunčano jutro se pretvorilo u gustu maglu, najvećem neprijatelju skupnih lovova.

Ispred lovačke kuće gužva, svi planirani i najavljeni gosti su već tu. Malo poznatih lica, lovci iz Austrije, Italije, Slovenije , sjevernog dijela Hrvatske i ponešto iz Dalmacije.

Šaroliko društvo, ali nakon kraćeg promatranja i razgovora mahom iskusni lovci, tako da je pred domaćina postavljeno još veće iskušenje.

Standarni jutarnji obred, uspisivanje u knjigu, jaki i obilni doručak, topli napici u neograničenim količinama, sve je podređeno ugodi gostiju.

Lagano druženje u očekivanju podizanja magle, i Marijan Balaško, predsjednik udruge zajedno sa ekipom koja će danas voditi lov staje pred lovce i postavlja jasne uvjete današnjeg lova, uz posebnu napomenu da se pored prigona pazi na lovačke pse.

Ukrcavamo se u vozila i odlazimo na drugi kraj lovišta, gdje je planiran prvi prigon..

Teren je upravo ono što najbolje odgovara ovakvim lovovima. Stara, rijetka bukova šuma, sa ne prejakim kosinama i širokom prosjekama garantiraju potrebnu vidljivost. Štant je ova put posložen u obliku potkove i svaki od 37 gostiju je zauzeo mjesto koje je izvukao iz šešira, tako da je dalje sve bilo pitanje sreće i osobne umješnosti. Sve je organizirano izvrsno, sa vozilima se dolazilo na neposrednu udaljenost od linije lova, udaljenost između lovaca taman da osigura sigurno pucanje i široki kut . Magle se upravo počela razilaziti i lov je počeo. Nakon nepunih 15-tak minuta počela je kanonada pucnjeva koja se brzo raširila na cijeli lovni dio, i tako gotovo dva sata nesmanjenim intenzitetom.

Prvi prigon završava i odmah doznajem da je uspjeh odličan, što sam i pretpostavio s obzirom na osobne odstrijele.

Gosti , naravno pomažu izvući divljač, ali prevelikog posla nema. Dvojica članova udruge, umjetnici u šumi, sa velikom sigurnošću su pokupili sav ulov sa velikim traktorom, vozeći slalom po strminama kojih se ne bi postidjeli ni profesionalni skijaši. Okupljanje i kratko osvježenje i dogovor za još jedan prigon, kraći i u neposrednoj blizini. Sat vremena brzo prolazi, rezultat je lošiji, ali u prvom prigonu je odstrijeljeno preko 40 komada divljih svinja tako da to i nije bilo toliko važno, iako je i u drugom prigonu primjećeno nekoliko kapitalnih veprova.

Povratak u lovačku kuću, i već je sav ulov djelomično obrađen i poslagan za posljednji pozdrav divljači. Sa prvim mrakom obavljen je i taj dio posla, uslijedila je večera, također na zavidnoj razini, uz profesionalnu poslugu, muzika i ugodno druženje do sitnih sati sa zadovoljnim gostima. Sve u svemu, pokazna organizacija uz vrhunski uspjeh, udruge koja gospodari sa nešto više od 5000 hektara lovišta i ne prelazi brojku od 50 članova. Kako god, za ove lovove se već traži karta više i ukoliko imate priliku nemojte propusti lov u LU ”Srndać” Banova Jaruga.

Boris Savić