Novska- Kiša kao da nikada neće prestati padati. Sada već sa nervozom pregledavam sve dostupne vremenske prognoze i sve govore isto,…”i ovaj vikend kiša”…, ipak na sekundu se ukazala mogučnost nedjeljnog prijepodneva bez kiše. Odluka pada istog trena, poziv u Novsku i potvrda otvaranja lova na fazane i sitnu divlja u LU ”Jelen” Novska. Ništa se ne odgađa. I konačno opet suho nedjeljno jutro, u Sisku teško posavska magla daje naznaku da bi ipak mogao biti lijep dan, nadam se barem bez kiše. Upornost se ipak isplati, kako je odmicao put prema Zapadnoj Slavoniji, vrijeme se prolješavalo i konačno se pretvorilo u lijep sunčan dan. U Novskoj me dočekuje moj domaćin Miroslav Vidaković, kava u lokalnom kafiću i put prema lovačkoj kući ove velike lovačke udruge u Kozaricama. Već sam to nekoliko puta pisao ali da još jednom ponovim. Radi se jednoj najvećih udruga u Sisačko-moslavačkoj županiji sa stalnim brojem lovaca , koji se vrti oko 120 članova, te dva lovišta ukupne površine gotovo 15000 hektara, od tipičnog ravničarskog do pravnog brdskog lovišta u kojima obitava sve što se ovdje i inače može naći.

Ispred nove i u zadnjoj fazi uređenja, lovačke kuće, skupilo se 30-tak lovaca i nekoliko pasa što je za ove krajeve, kada je lov na fazane u pitanju, povelik broj.

Sezona je ove godine u nekim udrugama počela prilično kasno, nije izuzetak ni ”Jelen” Novska. Odmah se sa smješkom pozdravljam sa starim poznanicima Franjom Rukavinom, predsjednikm udruge i Mijom Ungarom lovnikom.

Postrojavanje, pozdravna riječ, podjela u dvije grupe i lov počinje. Ovdje se fazani ne ispuštaju za otvaranje lova, tako da se može očekivati samo prava divljač. Sve počinje ležerno, bez vike i adrenalina. Prilika je to i za malo bolje pogledati ovaj kraj koji je prije Domovinskog rata bio izuzetno naftom bogato područje, što je još vidljivo u mnoštvu crpki za naftu, od kojih neke još uvijek rade.

Lov koji se polako pretvorio u lijepu, ugodnu šetnju , razgovor sa prijateljima, poneki pucanj je dao naslutiti da će biti i odstrijela, što na kraju krajeva i nije bio cilj ovog dana.

U podne sve završava, u štreki se našlo nekoliko fazana, tako da je lov uspješno potvrđen, a ujedno su prije pozdrava divljači zalužnim članovima predana odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza.

Naravno, lijepi lovački dan, završio je uz poznatu slavonsku gostoljubivost i poziv na slijedeći lov, ovaj put na divlje svinje.

Boris Savić