Petrinja- Na proslavu blagdana sv. Huberta, točnije lov koji društva organiziraju na taj dan, sada već tradicionalno, dolazim u LD ” Fazan” Petrinja. Ovogodišnje obilježavanje blagdana nije bilo iznimka , tako da je sve počelo  jutarnjim okupljanjem ispred lovačke kuće u Petrinji.

Upis velikog broja lovaca potvrdilo je interes za ovu manifestaciju u organizaciji  ove udruge. Pored niza domaćih gostiju, prisutni su bili lovci iz Hvara, koji također ne propuštaju priliku da ovakva druženja povežu sa kvalitetnim lovom na divlje svinje.

Zanimljivo, pogledao sam članak od prošle godine i isti broj lovaca se prijavio i ove, njih 106 za lov na divlje svinje, naravno uz nekolicinu koja se odlučila na fazanski lov.

Nakon otvaranja lovnog dana od strane predsjednika udruge Josipa Doleneca i lovnika Ivana Palaića, razmjene pozdrava domaćina i gostiju, uslijedio je poziv na misu koja se već godinama održava u prostorijama udruge. Ove godine se policijskom kapelanu don Ivanu Boriću pridružio i vojni kapelan don Branko Čagalj koji su uz prigodnu službu proveli lovce kroz ovaj, obvezni početak lova na dan sv. Huberta, nakon čega su blagoslovili sve lovce i kao što je ovdje običaj, njihove pomagaće.

Za ovaj lov je , kao i prošle godine, odabran rijetko lovljen teren iznad sela Stražbenica.

Velika kolona vozila kroz Kotar šumu i prilikom dolaska na mjesto lova i vrijeme se promijenilo, od vlažnog i pomalo hladnog maglovitog jutra dan se pretvorio u lijep , sunčan i topao dan , kojem je u daljnjem tijeku lova malo smetao jaki južni vjetar. Još uvijek gusta vegetacija tražila je puno veću koncetraciju nego inače, uz činjenicu da je broj lovaca bio na granici mogućnosti ovog dijela lovišta.

U Petrinji lovovi nikada ne traju zamorno dugo, tako da je za sat i pol prigon izašao na štandt i ovaj dio je završio. Odmah dolazi traktor i quad koji brzo sakupljaju ulov.

Povratak na mjesto polaska, brzi gablec u jednom od mnoštva lovno-gospodarskih objekata i već je štreka posložena. Davanje počasti sa svim elementima ovdje je pravilo, tako da svaki lovac daje i izvještaj o lovu, broj hitaca, pogodaka i viđenu divljač. Sretnim strijelcima obavezno se uručuju prigodne grančice i lovni dio ovdje završava. Slijedi povratak u lovački dom, gdje je sve spremno za zajednički ručak, koji ovdje čeka dok i zadnji komad ulova ne bude obrađen i spremljen u hladnjaču.

Boris Savić