Lov sve više postaje indvudalna aktivnost. Kao takav danas podrazumjeva cijeli niz pomagala koje ako ništa drugo čine lov zanimljivijim i samo potvrđuju činjenicu da niti jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti nije izuzeta od tehnoloških trendova.

U očekivanju najnovije serije GPO Spectre optika, stigla mi je zgodna, vrlo korisna naprava, bez koje možemo živjeti i loviti, ali koja će nam uvelike smanjiti greške i procjene udaljenosti, a koji se dosta rijetko odlučujemo i nabaviti. Radi se o daljnomjeru, naravno laserskom, GPO RANGETRACKER 1800, koji se već neko vrijeme nalazi u proizvodnom programu tvrtke, a koji također ima i starijeg brata integriranog u dalekozor uz gotovo 5 puta veću cijenu.Laserski daljinomjeri nisu nikakva novost na ovom tržištu, pojavili su se u nešto većem broju modela prije dvadesetak godina, i od onda nije se toliko smanjivala cijena, koliko su rasle mjerne udaljenosti i vijek trajanja baterija, uz smanjivanje dimenzija samog uređaja.

No da se vratimo na naš uređaj. Ekipa iz GPO-a u surovoj kokurenciji, u kojoj nije dovoljno samo imati kvalitetan proizvod umjerene cijene, vodi od prvog dana računa o svakom detalju. I opet uređaj stiže u dizajnerskoj kutiji(ovo je za YouTube recenzente koji se u pravilu ne izlaze iz svoje kuhinje), gdje je u gornjem dijelu smješten sam daljinomjer, a u ladici ispod sve ostalo, uputstvo, baterija, i opet dizajnerska futrola koja također košta kao neki kineski uređaji, a koja osim lijepog izgleda kojim se nadovezuje na futole drugih proizvoda GPO, stvarno i čuva sam uređaj, a osim patentnog zatvarača(ZIP) zatvara i magnetom tako da se izbjegava nesnosna buka čičak zatvarača koji se danas koristi na gotovo svim sličnim futrolama i torbama.Magnet je prisutan i na poklopcu same kutije i ne mogu se oteti ideji da bi upravo nešto ovakvo bilo lijep poklon u svakoj prigodi.

Ovaj daljinomjer inače dolazi u dvije osnovne boje crnoj i crno-zelenoj, tako da se potpuno uklapa u opće priznati lovački standard boja. I stvarno je malen, možda i najmanji koji sam imao priliku koristiti.

Dimenzije su 94 mm dužina, 76 mm visina i samo 33 mm debljina. Male dimenzije ne otežavaju rukovanje koje, nakon kratkog upoznavanja obavljamo jednom rukom. Uz male dimenzije ide i mala težina od samo 148 g tako da ga bez problema možemo nositi oko vrata ili u džepu košulje. Ono u čemu se uređaj razlikuje od mnoštva sličnih je deklarirana a i stvarne mogučnost mjerenja. GPO RANGETRACKER 1800 mjeri udaljenosti do 1800 metara što u realnim lovačkim uvjetima nikada neće biti potrebno, ali ovakve deklaracije podrazumjevaju i minimalna odstupanja i maksimalnu preciznost u realnim uvjetima, takoda je moguća greška od 1000 do 1800 metara 2 metra, a od 6 do 1000 metara samo jedan metar. I ti su podaci stvarni i u realnim uvetima. Na terenu nisam uspio niti naći udaljenost veću od 550-600 i ta mjerenja su bez obzira na doba dana i vidljivost bila identična ili gotovo identična, razlika je mogla biti unutar 1 metra što se očituje u centimetrima na displeju uređaja. Tu dolazimo i do informacija na displeju i lakoći rukovanja uređajem. Gpo rangetracker ima samo dvije tipke, od kojih ćemo nakonpostavljanja sučelja ionako koristiti samo jednu, gornju, koja nakon pritiska očitava tražene podatke. Displej je jasan i pregledan u svim uvjetima pa i u protusvjetlu i ne zatrpava nas sa hrpom nepotrebnih podataka. Na raspolaganju je nekoliko modova mjerenja koji se svi svode na mjerenje udaljenosti, a tu je i kut mjerenja koji varira od +/- 60 supnjeva. Meni osobno je dovoljno gotovo trenutno očitanje udaljenosti, uz vrlo korisno skeniranje, i tu sam morao sam sebi priznati da niti nakon 35 godina aktivnog lova mogu vrlo lako pogriješiti u proceni udaljenosti bez uređaja.

Okular ima mogućnosti korekcije dioptrije i dolazimo do same slike unutar uređaja. Ovdje se vidi stvarna superiornost elemenata koje koriste GPO uređaji. Slika je za uvjete 20×6 idealna. Oštra bez autofokusa, dovoljno svijetla, bez kromatskih aberacija koje mene osobno zaista smetaju. Zasluga je to HD elemenata i premaza na lećama te ozbiljne kontrole kvalitete. Naravno slika se ne može mjeriti sa GPO perjanicom koju obavezno koristim kao usporedbu, dalekozorom GPO Passion 8,5×50, ali može poslužiti bez ikakvih problema kao uređaj za osmatranje i pretraživanje terena tijekom lova. Osim udaljenosti koja ulazi u sam vrh sličnih uređaja tu je i štedljiva elektronika koja deklarira 4000 mjerenja sa jednom baterijom CR2 tako da stvarno nije potrebno nositi punu torbu rezervih baterija kao što je još nedavno bio slučaj, posebno sa noname kineskim uradcima kojima je preplavljeno ovo tržište. Da ne bi sve bilo baš idealno, glavna tipka(za mjerenje) meni osobno bar na početku nije djelovala solidno tj. nisam bio siguran da li je odradila posao, ali kasnije to se pretvorilo u prednost jer sve se odvija vrlo tiho, gotovo nečujno (mjerenje, promjena modova, itd).

Kada se ovakvi uređaji , kao i optike, pregledavaju i isprobavaju na lovačkim sajmovima, karakteristike svih su gotovo iste i većina se odlučuje na najjeftinije ili na razvikanije firme, međutim kao i na svemu što sam do sada isprobavao od German precision optics, ništa me nije razočaralo, neke su me oduševile, a sve su našle mjesto na mojim puškama ili u lovačkim torbama.

I na kraju dolazimo do cijene ovog uređaja. Sa svojim 350 eura nije mala, međutim s obzirom na deklarirane vrijednosti daljine mjerenja do 1800 metara ulaze u vrh ponude ovakvih uređaja. Moje osobno mišljenje da su stručnjaci u GPO i opet potvrdili svoju devizu ”kvalitetni uređaji za razumnu cijenu”. Kako god, ovaj uređaj ostaje u mojoj uporabnoj kolekciji zajedno sa još nekoliko GPO proizvoda.

Boris Savić