Zagreb- Život, a sa njih i lov usprkos Korone ide dalje. Uz niz sporadičnih aktivnosti jedan događaj me prilično zainteresirao. Sajmova nema ili su odgođeni, pa je tako promocija novog igrača na našem tržištu prošla manje zapaženo nego bi inače. Radi se turskom proizvođaču ”Ata Arms” koji za razliku od dosadašnjih proizvođača iz Turske, ovaj put, zahvaljujući Domjanković d.o.o. u pravoj maniri uspješnog uvoznika prezentita karabinski program ovog turskog proizvođača.

Ata Arms je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika vatrenog oružja u Turskoj, što već govori nešto, ako se sjetimo da Turska ima preko 80 milijuna stanovnika. Izvozi vatreno oružje u više od 70 zemalja. Kako sami vole reći smatraju se pionirima ovog tržišta , naravno u Turskoj, proizvodnjom prve položare (1967), prve bokerice(1973), prve poluautomatske sačmarice(1992) prvim repetirajućim karabinom(2015) te prvim multikalibarskim snajperskim karabinom(2019) u Turskoj. Između ostalog tu je i parnerstvo sa Berettom od 2000.godine.

Oružje iz Turske nije nepoznanica kod nas, posebno u novije vrijeme.Gotovo sve poluautomatske sačmarice su turske proizvodnje, te vrlo popularne bokerice prihvatljive cijene koje nose nazive velikih robnih kuća su već neko vrijeme ovdje. Međutim, karabini su za većinu domaćih lovaca, a usudio bih se reći i svjetskih još uvijek nepoznanica.

Tim je veće iznenađenje prilikom ulaska u prodajno izložbeni prostor Domjanković d.o.o., gdje se u vitrini ponosno pokazuje , niti više niti manje nego 11 različitih modela karabina Turqua , koji su tek dio prve pošiljke od preko 100 komada koje je uvezao Domjanković d.o.o. kao glavni i jedini uvoznik, za prve potrebe domaćeg tržišta.

Razgovarajući sa direktoricom tvrtke Snježanom Domjanković, iskusnom lovkinjom i prvom ženom puškarom u Hrvatskoj, čini se da je ovo stvarno samo početak , budući da se u najkraćem vremenu ova narudžba treba zaokružiti na gotovo 1000 karabina.

Pogled na regal sa karabinima je stvarno impozantan i ne bi ga se posramio niti sam proizvođač na nekom od etabliranih europskih sajmova.

Malo o samom karabinu.

Turci su si stvarno dali truda, tako da su varijacije osnovne puške koja je u biti ista za sva tri rasploživa kalibra. Za sada su na raspolaganju 308 win(twist 11″) i 243 win.(twist 10”) dok još postoji i 6,5 creedmoore, koji je ipak namjenjen za malo drugačije tržište, gdje ovaj kalibar nije nikakva novost. Puška je u najmanju ruku lijepa, kundaci su napravljeni u nekoliko oblika od turskog oraha, laminiranog drveta do sintetičkih(polimernih) kundaka svih boja.

Malo skuplji modeli imaju kundake podesive po dužini te obrazine koje se također podešavaju vrlo precizno. Sve je tu od klasičnog kundaka do ”Tumbhole” i Monte Karlo modela.

Karabini su uobičajenih težina, ovisno o namjeni, vrlo lijepo izbalansirani i stvarno lijepo leže na ramenu. Naravno iskoristio sam priliku ”poigrati ” se sa svim modelima i svaki daljnji utisak je bio sve bolji.

Cijevi su vlastite proizvodnje i rade se u 4 dužine, 47, 51, 56, i 61 cm, što također otvara mnoge mogućnosti namjene. Zahvaljujući odabranim kalibrima, zatvarač je kratkog hoda sa kutem otvaranja danas traženih 60 stupnjeva. Kočnica koja je i originalno rješenje također ima tri stupnja, a tu je  indikator spremnosti zatvarača koji slično nekim proizvođačima na kraju ima jasnu, crveno obojanu oznaku da je oružje spremno i napeto

Oduševio me okidač koji radi izvrsno(po mom ukusu) te ima raspon od 0,8 do 1,6 kg sile pritiska.Bitnije od brojki je individualni dojam koje je izvrstan i volio bih ga imati na ponekom svom karabinu.

Po želji tu su danas već rijetki mehanički nišani sa optičkim nitima , podesivi i po visini i strani. Okvir(magazani) je plastični kapaciteta 3-5metaka vrlo lagan(djeluje mi pomalo krhko i to je do sada jedina zamjerka), no i to je već praksa kod gotovo svih prozvođača.

Svi karabini imaju tvornički postavljeni picatinny šinu, koju , po želji možete i ukloniti, a svakako je dobrodošao skupi dodatak.

Sve cijevi koji su prošle testiranje i ugrađene  su u karabine imaju deklaraciju SUB MOA, ili prevedeno grupu unutar 2,5 cm na 100 metara.

Na upit o vjerodostojnosti te tvrdnje Dražen Domjanković mi je samo pružio metu koju je osobno ispucao 4 metka u svojoj streljani koja pokazuje grupu i manju od deklarirane, uz napomenu da je probao sa 4 različita metka.

Sve ovo do sada možda nekom zvuči kao trgovački hvalospjev, međutim tvrdim da se radi o oružju koje po ničim ne zaostaje, a u mnogo čemu prednjači uzevši u obzir konkurenciju i do jedan ili dva razreda skuplju od ovog karabina.

I sada dolazimo do možda i naznimljivijeg dijela. Cijene karabina se kreću u redovnoj(kartičnoj, obročnoj) prodaji od 4200,00 do 5.400,00 kuna, koje se za gotovinu mogu i dosta korigirati. Izuzetno prihvatljivo za ovakvo oruže, koje stiže u lijepom pakiranju sa individualnim poklonom iznenađenja.

Nažalost nije bilo vremena osobno ih isprobati na strelištu, ali se nadam da bi već u slijedećem osvrtu na ovaj lijepi karabin mogao iznijeti i osobne utiske iz konkretne uoprabe na terenu, lovu i streljani.

Boris Savić