Sisak- Konačno je opet i službeno počelo. Dugo očekivani, prošle godine samo u izuzetnim situacijama, pozivi za lov i njegovo otvorenje, polako su počeli popunjavati lovački kalendar.

I naravno prvi poziv na otvorenje lova na fazane, zeca i ostalu divljač stiže iz LU Kuna Sela-Sisak, prigradske udruge koja već nekoliko zadnjih godina i po broju, ali i po strukturi članova postaje najveća sisačka gradska lovačka udruga.

O ovoj udruzi sam već pisao nekoliko puta, kraću razdoblje prije petnaestak godina sam bio i njihov član, ali svaki put mi se nametne na razmišljanje niz poteškoća sa kojima se udruga posljednjih desetak godina susretala. Od gubitka najboljeg dijela lovišta u kojem je ostao sada već potresom nepovratno oštećen lovački dom udruge, rasipanja članstva, i sada pod zadnje , dodatnim rascjepkavanjem i presjecanjem lovišta kroz koje je planiran prolazak završnog dijela autoceste Zagreb-Sisak. Sve se počinje mijenjati prije nekoliko godina kada na čelo udruge dolazi novi predsjednik Igor Martinić, uz pomoć opće prisutnog tajnika Zlatka Posaveca, te nove upravne strukture okreće novi list, bez uobičajene kuknjave i traženja dežurnih krivaca.

Neposredno prije pandemije, kupuje se i novi lovački dom, tada ruševni objekt, koji bi danas najvjerojatnije završio poravnjanjem sa gradilištem. U rekordno kratkom roku, u što sam se upravo uvjerio, lovački dom je stavljen u funkciju i još je potrebno nešto zahvata , pretežno konfekcijske prirode, da sve izgleda ko što je bilo i u starom domu nekada reprezantativnom objektu. Stari dom je nažalost nepovratno oštećen u potresu prošle godine.

Konačno prilika da se sa prijateljima i poznanicima sretnem u nama prirodnom okruženju.

I gotovo svi su tu, uz niz novih lica , pretežno mlađih lovaca koji će se pobrinuti da ovo dugovječno društvo opstane i dalje.

Okupljanje, za normalne uvjete, standardno. Upis lovaca, je već informatiziran, i sve ide brzo. Piće dobrodošlice, doručak , i postrojavanje 30-tak okupljenih lovaca. Pozdrav od strane predsjednika Igora Martinića, i riječ preuzima lovnik Igor Andrejić i doznajemo današnju lokaciju lova. Rakovo , naslonjeno na sam grad Sisak, omeđeno sa tri strane rijekom Kupom, idealan početak sezone. Kratka vožnja i već smo tu.

Ovakve lovove prije svega gledam kao susrtete starih prijatelja sa kojima se treba ispričati u laganoj šetnji. Ovakav nonšalantni pristup, lovačke šetnje, počeli su ometati psi koji su svako malo uredno odrađivali dugo čekane lovne trenutke.

Nekoliko sati lagane šetnje, i lov završava. Naravno lov je potvrđen, nakon čega su zaslužnim članovima podijeljena odlikovanja HLS-a. Sve je završilo u lijepom okruženju novog prostora uz prigodni ručak i nezaobilaznu muziku.

Boris Savić