Krapje-Lonjsko Polje-Godina dana uvijek brzo prođe, i moram priznati da sam sa željom čekao poziv na otvorenje lova na fazana i zeca u LU ”Posavski lovac”, tim više što je prošlogodišnje otvorenje prošlo zaista lijepo i uspješno.

Pokopilo se i ”lijepo vrijeme”, lagana i ovaj put kratka posavska izmaglica i nakon toga lijepi, sunčan dan.

Ispred kuće su nas uz Tihomira Škledara, predsjednika udruge, dočekao i gotovo cijeli izvršni odbor Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije.Dobro raspoloženje se nakon postrojavanja i podjela u grupe prenijelo na sve prisutne lovce.

Uz malo podsjećanje, Lovačka udruga , gospodari Državnim lovištem III/118 Puska, površine 4200 hektara, u čijoj je lovno-gospodarskoj osnovi zastupljena sva domicilna divljač, osim divlje patke, što je posljedica činjenice da se usred samog lovišta nalazi orintološki rezervat ”Krapje đol”. U razgovoru saznajem da je pokrenuta inicijativa da se ova, pomalo čudna i prilično nepraktična zakonska odredba o zabrani lova divlje patke u ovom dijelu doljnje Posavine, promijeni budući da je divlja patka u Hrvatskoj pa tako i ovdje divljač u prolazu i ne postoje razlozi da se i u ovom lovištu ne dozvoli lov.

Pozdravljam se i sa najstarijim lovcem udruge Ivanom Holjevcem, enciklopedijom lovstva ovog kraja, koji mi svaki put kaže nešto novo o povijesti lova u ovom kraju, uz dogovor da njegova sjećanja konačno uobličimo u nešto što će ostati i za budućnost.

Krećemo na dijelove lovišta određene za današnji lov , lijepo odabrane table, gotovo suh teren, s obzirom na izuzetno visok vodostaj Save, dovoljno nepobranog kukuruza, podsjećanje na otvorenje prošle sezone, ..sve je obećavalo izuzetan lov.

Nažalost, nakon dosta prepješaćenih kilometara, osim jednog zeca i košute daljini, ništa se nije pojavilo ispred naše grupe. Nevjerojatna promjena u samo godinu dana. Iznenađuje količina tragova jelenske divljači i divljih svinja, ali sitne divljači jednostavno nema.

Na upit ..”što se dogodilo,a da je promjena u stanju sitne divljači tako drastična”… lovnik Dejan Latin s rezignacijom odgovara, ::” veliko povećanje broja čagljeva uz povećan broj letećih predatora” je u kratkom vremenu praktički sveo fond fazana, a posebno zeca na minimum.

Vraćamo se pred lovačku kuću. Druga grupa je imala malo više sreće, odstrijeljen je jedan fazan. Svejedno, počast divljači se daje bez obzira na broj. Završavamo lov, uz obećanje dolaska na otvorenje lova na divlje svinje.

Boris Savić