Kostajnica-Sada već tradicionalno, otvorenje grupnih lovova u Sisačko-moslavačkoj županiji organizirala je 3.10.2015. godine Lovačka udruga ”Naretak” Kostajnica.

Ove godine je ovaj lov organiziran nešto ranije radi održavanja Tradicionalne kostajničke ”Kestenijade” koja se održava slijedeći tjedan, i koja će napuniti sve okolne šume turistima i beračima kestenja.05

Ove godine je za otvorenje sezone organiziran lov na divlje svinje i grabežljivce u zajedničkoj organizaciji tri lovne grupe i to Gornji grad, Doljnji grad i Majur. Samo da podsjetimo ”Naretak” je udruga koja okuplja oko 150 lovaca(120 matičnih i 30-ak pridruženih) koji podjeljeni u 8 lovnih grupa uspješno gospodari jednim od najvećih lovišta ove županije, preko 16000 ha.

Okupljane je bilo u lovačkoj kući Lovačke grupe Gornji grad, na brdu Čukur odmah iznad spomenika poginulom ratnom reporteru Gordanu Ledereru.

Dočekuje nas predsjednik Udruge Silvio Seidl i dopredsjenik Udruge Milko Prpić, ujedno i dopredsjednik Lovačkog saveza SMŽ. Odziv je i više nego dobar, na popisu se našlo 75 lovaca i dvadesetak pasa.

Kalendarski malo je prerano za ovu vrstu lova, vegeteacija je još u punom zamahu, visoke temperature koje dodatno iscrpljuju pse, i minimalna vidljivost u zelenilu zahtjevaju krajnju ozbiljnost i koncentriranost lovaca.

Zahtjevan teren je također produžio lov, sporadični pucnjevi potvrđuju da se ipak nešto događa. Završavano sa lovom i počinje teži dio posla. No dobra organizacija se vidjela i ovdje. Dok se većina lovaca još nije pojavila na zbornom mjestu, ”štreka ” je već bila složena. Pet odstrijeljenih divljih svinja je bilo više nego lijep početak sezone, ali nažalost pokazao se opet problem za koji su svi lovci Banovine mislili da više ne postoji, osim na rubnim, urbanim dijelovima pojedinih lovišta. Naime svih pet odstrijeljenih divljih svinja su bile šarene, u boji domaćih svinja, iako se vanjski izgled potpuno poklapao sa uobićajenim izgledom ovdašnje divlje svinje. Problem je očito i veći, budući da sve svinje nisu bile iz jednog krda nego sa različitih dijelova današnjeg lovišta.

No, sve skupa nije pokvarilo odlično organizirano otvaranje sezone.Tako su nakon odavanja počasti divljači, podijeljena i odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza zaslužnim lovcima. Naravno, ne treba ni spominjati da se druženje nastavilo uz odlično lovački gulaš duboko u noć.

Boris savić