Priča o turskom poluautomatskom karabinu Arttech Prima se nastavlja. Bez ikakvih komplikacija, ipak se radi o oružju, karabin namjenjen ovom predstavljanu stigao je k meni, oružje je registrirano i spremljeno u ormar sa ostalim oružjem do završetka godišnjeg odmora.

Dobro došla pauza, budući da danas i nema smisla predstavljati ili koristiti karabin bez adekvatnog optičkog nišana. Dogovor sa stalnim suradnicima, direktorom prodaje GPO Surujhom Roopnarinom i pada dogovor oko optike koja će završiti na ovom karabinu. Radi se o GPO Spectra 1-6x24i sa novom G3i Drive končanicom, ali o tome drugom prilikom budući da je ovdje glavni ”glumac” Artech Prima.

Malo o primjerku koji je došao do mene. Standardna kartonska kutija sa već prepoznatljivm logom tvrtke, otkriva lijepi primjerak u kalibru 30-06, sa drvenim kundakom, koji je također bio dio dogovora. Za mene izbor kundaka kod turskih pušaka je naravno turski orah, bez obzira na klasu drveta.

Pored samog karabina u paketu se dobije i bonus u vidu picatinny šine te male picatinny šine koja se montira na doljnjem dijelu podkundaka, a namjenjena je raspoloživim dodacima. Dobro došao dodatak koji nas ne baca u daljni trošak.

Novi karabin podrazumjeva, nekima gnjavažu, meni razlog za detaljno upoznavanje karabina , a to je dekonzervacija, nužan postupak prije upotrebe, a također dobra prilika da se korisnik upozna sa dijelovima i mehanizmom karabina. Rastavljane Prime je vrlo jednostavno, glavni vijak na vrhu podkundaka koji je ujedno i nosač alke remena, otpušta se vrlo lako i i odmah je karabin rastavljen u dva dijela. Zanimljiva mogućnost, naročito za lovce koji puno putuju i kada je prostor uvijek problem. Karabin  je napravljen vrlo precizno bez ikakvih odstupanja i rubih prijelaza, tako da je teško primjeti da je gornji dio sanduka od čelika, doljnji od aluminija i štitnik okidača od plastike. Cijeli karabin dolazi u mat završnoj zaštiti uključujući i cijev, koja je kao najopterećeniji dio cijelog sklopa podvrgnut i toplinskom nitriranju te naknadnoj oksidaciji koja je i u konačnici zaslužna za potpuno ujednačenu zaštitu, u ugodnoj mat crnoj boji. Podatak koji velika većina proizvođača ne navodi. Skup i kompliciran postupak koji garantira bolju izdržljivost cijevi u eksploataciji.

Karabin radi na principu povrata plinova i tu se uvijek postavlja pitanje učestalosti detaljnog čišćenja, u ovom slučaju prvenstveno plinske komore koja odrađuje važan posao, repetiranje. Prema riječima vlasnika firme Hakima Artkina, čišćenje karabina se ne razlikuje od čišćenja drugog oružja, s tim da je plinsku komoru potrebno očistiti svakih 150-200 hitaca. Radnja koju treba obaviti vrlo pažljivo ali i poprilično rijetko. Karabin se inače i vrlo lako rastavlja ali i sastavlja do kraja, što korisnici poluautomatskog oružja dobro znaju kako se to kod pojedinih primjeraka znalo iskomplicirati, tako da su neki korisnici u očaju nosili karabine u kutijama do najbližeg puškara. Ovdje toga nema, sve ide lako i logično, bez primjene sile i uz minumum alata, dovoljan je samo mali imbus ključ koji se dobije sa karabinom. 

Nisam do sada spomenuo moderne mehaničke nišane, sa optičkim vlaknima, od kojih se prednji  crveni namješta po visini a zadnji zeleni , lijevo-desno. Vidljivost je dobra i ovisno kako kome leži kundak, vrlo brzo se dolazi u nišansku liniju. Lovcima koji nemaju problema sa dioptrijom bih svakako preporučio da bar jednu sezonu odrade sa mehaničkim nišanima na ovom karabinu, možda  i ostanu na tome.

Kočnica je smještena u sklopu štitnika obarača, trokutastog oblika, i akcije poznate sa pumperica i sličnih karabina.

Dekonzervacija je završena, uslijedila je montaža picatinny šine. Vrlo brzo stiže i obećana optika i sada je vrijeme se preselim kod puškara. Naravno, kao i do sada, taj posao vrlo rado prepuštam Draženu Domjankoviću, koji je osim što je glavni uvoznik Arttecha, vlasnik streljanje Prečko u kojoj obavljamo upucavanje ,  i vrlo iskusan puškar.  Montaža optike protiče glatko, a sama konstrukcija karabina dozvoljava  korištenje vrlo niske montaže. 

Ovako kompletiran karabin izgleda vrlo lijepo, posebno kada znako kako je  teško napraviti lijepo i elegantno poluautomatsko lovačko oružje.  Arttech Prima je vrlo lijep karabin, naravno niti meni nije svejedno kako izgleda karabin s kojim idem u lov. Dobrim izborom optike taj estetski ugođaj se diže za još jednu razinu i da niti jednom nemam negativne konotacije vojnog oružja, po čijem su obrascu, na kraju krajeva, napravljene sve poluautomatske lovačke inačice.

I konačno streljana. Počinje sa traženjem ishodišne točke, ovdje to može biti problem, budući da se zatvarač ne vadi, tako da nije jednostavno napraviti optičku retifikaciju. Tu opet dolazi do izražaja preciznost izrade dosjeda, rupa za montažu i same picanntiny šine, sve je u nuli, i već prvi pogodak je u meti. Dalje je sve uobičajeno.

Nakon prvih desetak hitaca kojima je pored upucavanja optike, svrha bila i korekcija i regulacija količine povratnih plinova prema odabranoj municiji, nužnog za poluautomatski rad karabina.Ovaj dio preporučam povjeriti stručnjaku kod svakog novog karabina, jer i kod izmjene municije ili nedovoljne količine plinova dolazi do zastoja u repetiranju, izbacivanja čahura itd. Po meni najvažniji dio ”puštanja u pogon” novog poluautomatskog karabina. Slijedećih desetak hitaca je bilo fino ugađanje optike i rada poluautomata, koji se usprkos dugom hodu zatvarača(duga akcija),  ponašao vrlo neutralno i nimalo ”nervozno” bez obzira na kalibar. Zadnjih desetak hitaca je bilo ono što mi se u samom početku svidjelo kod turskih karabina, a to je vrhunska prezicnost, grupa se sve više smanjivala, dok nije počela drapati metu na istom mjestu. Vruća cijev je bila znak da treba malo odmoriti i sam karabin. 

Slijedi prava proba u nadolazećim lovovima na crnu divljač za koje se nadam da će se bez obzira na prisutnu opasnost od Afričke svinjske kuge nesmetano održati, a gdje ću imati priliku dati pravu uporabnu ocjenu ovog lijepog, tehnološko naprednog i cjenovno pristupačnog uratka iz zemlje koja uz lov živi stoljećima.

Boris Savić