Jamnica Pisarovinska-10 lovačkih udruga, 4 županije, Grad Zagreb i 64 lovca, brojevi su tradicionalnog okupljanja lovaca na prvom ovogodišnjem skupnom lovu, otvorenju lova na fazansku divljač. Sve se može promijeniti, ali ne i  dogovoreni termin lova u lovačkoj udruzi ¨Vepar¨ Jamnica Pisarovinska.

Lijepo jutro obećavalo je lijep lov i ugodno druženje, prognoza dnevnih temperatura najavljivala je  dnevni maksimum od 25 stupnjeva, okupljanje u lijepom nedavno potpuno obnovljenom domu udruge i već je hrpa automobila na mjestu.

Lov na fazane koji okupi preko 60 lovaca u ovim krajevima je rijetkost i tim više zasluga domaćina na dobroj organizaciji prethodnih lovova . U nedjelju je populacija Jamnice Pisarovinske porasla duplo,  budući da ovo malo mjesto inače broji svega 64 duša.

Vesela atmosfera na okupljanju ispred doma, puno poznatih lica i slijedi upis. Neizostavni doručak uz piće dobrodošlice i slijedi postrojavanje. Pozdravnu riječ svim prisutnim lovcima uputio je predsjednik udruge Tomo Miković, nakon čega je riječ preuzeo novi mladi lovnik Ivan Zvonar, podsjetivši na pravila lova te današnju ciljanu divljač. Podjela u tri grupe i iza nas ostaje lovački dom.

Teren zahtjevan, polako se i pobire kukuruz kao glavna kultura, obilje grmlja i visoke trave, šumarci ispresjecaju livade, kao stvoreno za lov na sitnu divljač. I lov počinje. Otvorenje skupnih lovova sitnu divljač krasi jedna specifičnost a to je puno lovaca na malom prostoru. Psi su tek na početku sezone i od njih se ne očekuje previše, ali oni svejedno daju sve od sebe, bez obzira na  nedostatak kondicije. Ovde lov na fazane nije nimalo jednostavan, probijanje kroz kupinu i trnje za psima više podsjeća na prigonski lov na svinje. Ali upravo je u tome  posebnost ovog lova, a to su isključivo divlje jedinke, koje se tako i ponašaju, nema puštenih uzgojenih fazana. Naravno ovakvi fazani lete vrlo nisko i do zadnjeg trenutka ¨bježe na nogama¨ kroz travu i grmlje. Tu se vidi kakvi su psi ali i strijelci. 

Lov traje gotovo 3 sata i ne ulazi kategoriju laganih. Povratak na početak , okrijepa i odlazak u lovačku kuću. Lijepa štreka, sasvim dovoljna za pravu potvrdu lova. Podjela ulova uz čestitke i slijedi pravi lovački ručak uz obaveznu muzika. Za neke je fešta potrajala do 23 sata.

I opet su se pokazale vrijednosti ovakvih malih udruga na kojima počiva hrvatsko lovstvo.

Boris Savić