Noćna mora svakog lovca. Nepažljivi silazak sa čeke, udarac puškom u drvo i oružje mora na upucavanje usred sezone lova na srnjaka. Vremena upucavanja po nasipima već su odavno iza nas i puno izbora nema ukoliko se želi pridržavati i zakonske regulative.

Već tijekom povratka kući sve je dogovoreno. Slijedeći dan slijedi posjet podzemnoj streljani Prečko, vlasništvo obitelji Domjanković, koji su u puškarskom poslu decenijama.

Prvo je uslijedio posjet radionici u Turopoljskom Markuševcu, i dok se puška pregledava u radionici, sa zanimanjem pregledavam uvijek zanimljivu trgovinu oružjem i svom mogućom pratećom opremom. Pažnju privlači nova kolekcija GPO optičkih ciljnika, do sada na našem tržištu manje poznate optike, njemačke proizvodnje i kvalitete,te prihvatljivih cijena, i perjanica tvrtke Swarovski DS 5-25×52 Pl , ali to je već jedna druga priča.

U razgovoru sa direktoricom poduzeća, Snježanom Domjanković, koja je zajedno sa suprugom Draženom, najmlađim članom Ferlach oružarskog obrtničkog ceha, saznajem da su njih dvoje jedini bračni par majstora puškara u Hrvatskoj, a Snježana i jedini ženski majstor puškarstva.

Iz radionice stižu dobre vijesti, ništa nije oštećeno i sve je , izgleda, na svom mjestu. Ipak to treba provjeriti u streljani. Kraća vožnja do Prečkog u Zagrebu, i na ulazu u lijepi objekt koji pomalo podsjeća vanjskim izgledom na lovačke objekte u Africi. Ova podzemna streljana je inače otvorena prije dvije godine i na slobodni termin se zna pričekati, budući da je dosta zagrebačkih lovaca ovo mjesto prihvatilo kao mjesto okupljanja, razmjene priča i lovačkih iskustava.

Sam objekat je uređen tako da se osim druženja , može obaviti i kupovina u trgovini lovačkim potrepštinama, a i održavaju se polaganja lovačkih i drugih ispita iz programa Učilišta Verto. Konačno je došlo na red upucavanje karabina. Spuštamo se nekoliko metara u podzemlje objekta gdje je pored male priručne radionice i glavni predmet današnje priče. Podzemna streljana dužine 100 metara sa svom pratećom opremom. Pojedine daljine su pod posebnim osvjetljenjem i naravno boravak u samoj prostoriji bio bi nemoguć bez zvučne zaštite. Naravno na površini i u samom objektu ne čuje se ništa.

Još jedna provjera, probni hitac, ipak se malo pomaklo. Slijedeći je već bio u pravom mjestu, te nakon moje probe,upucavanje završava voditelj streljane Mladen Lešković, uz konstataciju…” to je sad to” i rečenicu..”dođite nam opet”.

I što reći na kraju . Kompletna usluga kojoj nemam prigovora,uz vrlo razumnu cijenu. Ipak se radi o puškarima i oružarima koji su otišli korak dalje , ne prepuštajući tradiciju puškarstva zaboravu, a ipak vodeći računa o zahtjevima današnjeg tržišta. (Boris Savić)