Zagreb-Kako je i obećano, ovih dana smo se pozabavili zanimljivim optikama koje su se nedavno pojavile u trgovinama ”Domjanković”. Pomalo običnog naziva GPO, koji u startu asocira na kineske uradke, ali već puni naziv- German Precision Optics sugerira da se radi o kvalitetnim uradcima. Vodstvo Tvrtke GPO koja je osnovana prije svega nekoliko godina također polako nameće činjenicu da se radi o vrlo ozbiljnom projektu, budući da je sav rukovodeći kadar izbrusio “zanat” na najvišim mjestima u Zeissu , Meopti, Fujitsu, Kahlesu i sličnim koncernima.

Već pogled u prvoklasni katalog potvrđuje gore navedeno, budući da je vrlo bogat spektar zaokružio kompletne specifične potrebe lovaca sa 30-tak modela, na koje se nadovezuje ponuda dalekozora koje nažalost nisam imao prilike ”upoznati” uživo, ali time zadovoljstvo upoznavanja sa novim optikama nije umanjeno.

Nekoliko različitih modela kod Domjankovića se mogu vidjeti i pogledati u obje trgovine. Prvi model koji sam imao prilike pobliže pogledati je bio jedan od vrhunskih modela, tj. 2,5-15x56i . Već na prvi pogled vidi se da se radi o kvalitetnoj optici. Impresivnu veličinu, s razlogom, prati i solidna težina, koja konstrukcijski osigurava korištenje optike i na najjačim kalibrima, no to je već standard kod optika ove klase. Optika me neodoljivo podsjeća na slične Zeissove i Swarowski optike, tipične predstavnike europske optičke škole, koja je na kraju krajeva i dalje svjetski vrh(uz nekoliko izuzetaka koji su više taktičke nego lovačke namjene). Optika djeluje izuzetno čvrsto i kompaktno, ostavlja dojam neuništivosti. Komande su također vrlo precizno dozirane, taman da osiguraju ugodno rukovanje , vrlo fluidno, od brzog dioptrijskog fokusa, zuma za koji je potrebna malo veća sila, te lijevo postavljenjog osvjetljenja končanice uz kojeg se nalazi korecija parlakse. Tu su i vrlo ugodno rješeni kotačići za ugađanje elevacije i pravca prilikom upucavanja, sa ugrađenim postavljanjem na nulu. Končanica je tipično njemačka G4I, ali je moguće naručiti i drugačiju. Zanimljiv i meni vrlo koristan detalj, končanica se automatski gasi nakon tri sata, naravno ukoliko ju zaboravite ugasiti.

Ako je i postojala nekakva sumnja, sve zadrške prema ovoj optici nestaju, kada se pogleda kroz nju. Slika je savršena. Kontrast i svjetlina na razini najboljih optika koje sam ima priliku isprobati, što je prije svega zasluga posebnih ED premaza, vrhunskog slaganja i kontrole kvalitete. Svi elektronski elementi se proizvode u Njemačkoj gdje se i sklapaju sve optike. Garancija je doživotna i u skladu je sa trendom vrhunskih proizvođaća. Cijena ove optike nije mala, iznosi 9.700,00 kuna, ali ukoliko se usporedi sa sličnim optikama još uvijek je itekako prihvatljiva, jer slične optike poznatih proizvođaća koštaju gotovo dvostruko više.

Slijedeća optika je bila iz tvz. ulaznog premium razreda 3-9x40i, popularnog raspona i svetlosnog promjera, koja će biti zanimljiva posebno starijim lovcima koji su navikli na ove karakteristike. Za ovu leću vrijedi sve gore navedeno, uz također izvrsnu sliku, te promjer tubusa od 2,54 cm, koji će i vlasnicima starije opreme kada je to bio jedini standard, olakšati izbor montaže i pojeftiniti cijelu zamjenu optike. Cijena za ovu optiku je vrlo razumnih 4.400,00 kuna i u tom cjenovnom razredu nema ozbiljnijeg konkurenta.

Za kraj sam sa uživanjem pregledao optiku sa 8x povećanjem , GPO 1-8x 24, pravu mjeru za najteže kalibre i lov u pokretu. Da se ne ponavljamo i tu vrijedi sve gore rečeno, a pogled kroz tubus daje neuporedivu bolju sliku nego što bi očekivali od objetiva promjera 24 mm. Naravno ovakvu optiku prati i adekvatna cijena od gotovo 12.000,00 kuna, što je još uvijek 30-40 posto jeftinije od sličnih optika poznatih proizvođaća.

Zanimljivo da sam GPO u svom katalogu vrlo transparentno predstavlja cjenovne razrede. Njihove optike se ne mogu kupiti ispod 500 eura niti su skuplje od 2000 eura. Iako sam pobornik prakse i ispitivanja u realnim uvjetima, kod današnjih optika je najvažniji upravo subjektivni dojam slike i ergonomije korištenja. Sve ostalo se ionako podrazumjeva, od potpune vodootpornosti, do nepotrebnog pitanja…” da li drži šus ?”….

Svejedno, da bi sve ovo potvrdili u praksi, sa Snježanom Domjanković je dogovoreno da se ove tri optike isprobaju u skoroj budućnosti i to na 20lr, 30-06 i 300wm, da bi se zaokružio dojam. Iako uopće ne sumnjam na probu na samom oružju, neuporedivo je važnije kvalitetno montirati optiku na oružje, u skladu sa korisnikom oružja, što opet dovodi u pitanje objektivnost procjene.

U svakom slučaju i mene privlaći jedna na koju sam ”bacio oko” tako da je moguće da ću i u budućnosti pisati o ovim kvalitetnim predstavnicima Njemačke, tj Europske škole vrhunskih optika.(Boris Savić)