Sisak-”Svi su pozvani”, tako je na društvenim mrežama najavljena svečana proslava 80. godina postojanja lovačkog društva ”Stari Gaj” Sisak.

Ovom vrijednom i značajnom događaju prethodila je redovana skupština društva održana u ranim poslijepodnevni satima. Goste je sa dužnom pažnjom dočekivao Marijan Pešun, tajnik društva, uz rogiste Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije.

Nakon okupljanja gostiju ispred lijepog lovačkog objekta smještenog na samom rubu Siska u šumi Stari Gaj, predsjednik udruge Ivan Barić podsjetio je na vremena i ljude koji su prije 80. godina osnovali ovo društvo koje u neprekidnom kontinuitetu uspješno radi do danas.

Nakon pozdrava gostima, predstavnicima susjednih lovačkih udruga, Barić je dao kratki povijesni presjek lovačkog društva koje je nastalo 1938. godine, kada je 20 osnivača iz obližnjih naselja, Komareva, Novog sela i Crnca, dobili al i dali dijelove svoje zemlje u pod zakup i stvorili uvjete za lovačko društvo koje počinje gospodariti lovištem od oko 3000 hektara. Tada je preovladavala srneća divljač, te fazani, trčke, zec, patka i šljuka.

Nakon drugog svjetskog rata, društvo nastavlja sa radom sada uvećano na 50-tak lovaca, a koje je u dugoj povijesti vodilo ukupno 11 predsjednika, od kojih je svaki dao doprinos ovoj udruzi koja danas u vlasništvu ima i lovačku kuću, vrijedan objekt, koji se cijelog Domovinskog rata nalazio na prvoj liniji odbrane Siska. Tijekom Domovinskog rata, društvo je bilo u mirovanju, a odmah nakon završetka rata počinje sa punim radom pod vodstvom Marijana Pleše, koji je na toj mjestu ”odradio” 3 mandata, a koji je ujedno sa bivšim županom Đurom Brodarcem zaslužan za spajanje dvaju lovišta u jedno, tako da danas gotovo 100 članova LD ”Stari Gaj” Sisak gospodari sa lijepim lovištem većim od 8500 hektara.

Nakon ove retrospektive društva, okupljene lovce je ispred Hrvatskog lovačkog saveza pozdravio Ivica Krupec ,predsjednik Lovačkog saveza Grada Zagreba i član Izvršnog odbora HLS-a. Ova lijepa obljetnica bila je i prilika da se odlikovanim lovcima uruče odlikovanja HLS-a te zaslužnim članovima plakete društva.

Završetak službenog dijela proslave bio je i početak onog neslužbenog, koji se nastavio duboko u noć uz pečenog vola s ražnja, dobru muziku i preko 300 namjernika koji su došli obilježiti ovu značajnu obljetnicu.

Boris Savić