Zadnji dan kalendarskog ljeta, vrućine su i dalje preko 30 celzijusa, i zadnja prilika za upoznavanje sa GPO proizvodima prije početka onog dugo očekivanog lova , prigonom na divlje svinje. Kako stvari stoje to će ipak pričekati još dva, tri tjedna. U međuvremenu iskoristio sam priliku da se upoznam sa GPO optikom 1-6x24i u terenskim uvjetima druge vrste. Prvenstveno me je interesiralo koliko je optika iskoristiva za pirsch, te korištenje sa čeke u sumrak, budući da puno lovaca prakticira popodnevnu čeku nakon jutarnjih prigonskih lovova tijekom cijele sezone.

Ujedno bila je to izvrsna prilika da se upoznam , sada to već mogu sa sigurnošću reći, sa pravim draguljem iz proizvodnog progarama German Precision Optics, dalekozorom premium razreda GPO Passion 8,5×50 HD.

Nije slučajno da sam na probu dobio upravo ovaj dalekozor. Sve popularnije povećanje u tom razredu od 8.5 puta, nije bez razloga novi parametar među lovačkim dalekozorima.

Već otvaranje kompleta odaje kvalitetu svakog dijelića koji je korisnički dorađen. Dizajnerska kutija za dalekozor, slijedi gotovo 7 mm debeli, komforni i vrlo udobni remen za dalekozor, gumeni štitnici prednje i zadnje strane dalekozora, koji meni obično smetaju i u pravilu ih gubim, pribor za čišćenje, garancija, itd..

Da vas ne zamaram sa tehnički detaljima, vrsti prizme koja je upotrebljena, sve je u skladu sa klasom koju ovaj dalekozor predstavlja. Upotreba HD premaza , te posebih premaza (inovacija GPO-a) vanjskih dijelova optike stvarno olakšavaju čišćenje leća. Tu je i već standardna mogućnost upotrebe sa naočalama, okulari vrlo precizno dozvoljavaju osobnu prilagodbu u tri položaja, s čim se smanjuje dosadno rastezanje dalekozora lovcima sa većim razmakom zjenica.

Detalj koji koriste i upotrebljavaju svega dva ili tri vrhunska proizvođača je primjenjen je na ovom dalekozoru. Naime, korekcija dioptrije koja se u pravilu obavlja na desnom okularu, dosadnim okretanjem, uvijek nanovo, jer se okulari izvlaće u radni položaj istim pokretom i u pravilu dolazi do pomaka, ovdje je riješen na vrlo inovativan i skup način. Povlačenjem kotačića izoštravanja unazad obavlja se korekcija dioptrije, vraćanjem nazad podatak se ”zaključava” i kotačić je opet u funkciji fokusiranja na traženi predmet. Meni izuzetno korisno rješenje, koje do sada nisam još isprobao, a oduševilo me odmah. Sam dalekozor je prilično težak ali niti cijelodnevno nošenje nije problem što olakšava kvalitetan remen.

Osjećaj u ruci je odličan. Osobno volim kada su malo teži i ovo je granica veličine(povečanja) za komfornu uporabu. Dalekozor je građen kao tenk, čvrsto, robusno, niti jedan kotačić se ne vrti prelako. Nepotrebno je napomenuti da je optika vodonepropusna, samim tim i neosjetljiva na prašinu i još jedna korisan detalj. S prednje strane je skriven navoj za adapter stativa na kojim ga možete pričvrstiti ukoliko se duže zadržavate na čeki. Vrlo korisno i za promatrače ptica.

Tijekom godina nagledao sam se kroz svašta i kao lovac, natjecateljski streličar a najviše kao fotoreporter i do sada me nije oduševilo previše dalekozora. Međutim kada se pogleda kroz GPO passion 8,5×50 HD, sve gore pobrojane karakteristike postaju manje važne, cijena koja je u skladu sa vrhuncem ponude ostalih vrhunskih proizvođača, također postaje manje bitna. Pogled kroz ovaj dalekozor je jednostavno fenomenalan. Bez obzira, da li gledate u tamni dio šume, tek izoranu zemlju, gusto raslinje, kretanje na preko kilometar udaljenom nasipu ili u protusvjetlu, naravno ne u sunce, slika ostaje ista. Kontrastna, jasna i oštra kao i sam predmet koji gledate golim okom, a kako dolazi sumrak ništa se ne mijenja, slika i dalje ostaje jasna. Ima i daleko skupljih dalekozora, sa integriranom elektronikom, mjeračima daljine, elevacijom , povezivanjem sa GPS-om, ali ne i sa boljom slikom. Tu je ovaj dalekozor u samom vrhu i jednostavno se nemam namjeru rastati od njega. Jedina mala, više-manja nebitna zamjerka je kutija za spremanje dalekozora. Odlični materijali, ali kada na dalekozor stavite sve što na njega ide, poklopci, remen za nošenje, teško ju je zatvoriti . Mogla je biti malo veća ali meni osobno to ne umanjuje ukupni dojam.

Iskoristio sam ovu priliku i tijekom dana isprobavao optički nišan u svim uvjetima za koje nije previđen. Fokusiranje na ciljeve preko 100-150 metara, ciljanje sa štapa, korištenje na visokoj čeki, tijekom dana i u zalazak sunca, optika je sasvim upotrebljiva i za doček sa čeke.

Posustaje tek pred sami mrak što i ne čudi, ali na kraju krajeva za takvu upotrebu postoji u GPO čitav spektar optika koje će taj posao odraditi bolje, komfornije i udobnije. Međutim , ukoliko mi se dogodi da nakon cjelodnevog prigona odlučim još ostati na nekoj čeki, siguran sam da će ova optika korektno odraditi svoj dio posla.

Boris Savić