Novi igrač u svijetu lovačke i sportske optike, German Precision Optics, definitvno potvrđuje svoje ulazak na svjetsko tržište. Samo da podsjetimo, a o tome ćemo dosta pisati u napisima koji slijede, radi se Njemačko-Američkoj tvrtci koja je osnovana 2015. godine sa središtem u Njemačkoj, te odmah zauzela visoko mjesto u vrlo napućenom tržištu lovačke i sportske optike.

O nekoliko optika koje smo letimično pregledali u trgovini, već sam dao jedan osvrt, koji je bio i uvod u nešto puno konkretnije i značajnije.

Nakon kratke prepiske sa Surujh Roopnarinom, voditeljem poslovnog razvoja GPO, dogovoreno je konkretno, terensko ispitavanje nekoliko GPO proizvoda, da bi se u konkretnim situacijama stekao pravi dojam o ovim optikama koje sve više postaju zanimljive, prvenstveno lovcima u Europi. Na testiranje sam dobio vrh GPO proizvodnog programa. Riječ je o širokokutnoj optici GPO Passion 1-6x24i te dalekozoru GPO Passion HD 8,5×50. Oba proizvoda spadaju u GPO premium razred, što govori i cijena jer svaki proizvod košta preko 1200 eura.

Nakon dostave od strane poštanske službe a prije toga aerodromske dostavne torture, bez oznake lomljivih predmeta na paketu, sa strepnjom sam otvorio i pregledavao sadržaj koji je došao u savršenom stanju. Prvi test prošao je bez greške.

Za širokokutnu optiku sa  rasponom zuma od 6 puta smo se odlučili na moj prijedlog, budući da je na pragu početak prigonskih lovova na divlje svinje, ujedno i jedinu visoku divljač  , na koju se puca u pokretu, a za što je ova optika idealna.

Dalekozor je posebna priča, oduševio me je nakon nekoliko minuta sa dizajnom, nekoliko izvrsnih tehničkih rješenja i fenomenalnom slikom, ali to je će biti predmet jednog od naredih natpisa.

GPO 1-6x24i već prilikom otvaranja ambalaže ostavlja dojam vrhunske lovačke optike. U GPO su vodili računa o svakom detalju, decentna, ozbiljna ambalaža, uputstvo za korištenje, prenosiva garancija o kojoj ću još pisati, krpica za čišćenje i rezervna baterija.

Optika je tvornički opremljena sa prednjim prozirnim poklopcem, što je još jedan vrijedan detalj.

Sama optika na prvi pogled i dodir ostavlja dojam da je da je rađena za ekstremne uvjete uporabe. Nekoliko standardnih tehničkih podataka : povećanje od 1-6 puta, vidni kut na 100 metara od 38-6,3 metra, transmisija dnevnog svjetla čak 91%, končanica G4i, težina nešto preko pola kilograma , drugi fokalni plan i bez paralakse bez obzira na udaljenost. Sve u svemu podaci koji opravdavaju cijenu i opći dojam.

Sve ovo isprobat ću i pokušati potvrditi i u praksi tako da vas ubuduće neću zamarati hrpom podataka i brojki koje ionako možete pročitati u katalogu, već prikazati subjektivni dojam u realnim uvjetima za koje je ova optika i namjenjena.

Budući da se radi o vrsti optike koja je prije svega konstruirana za lov na visoku afričku divljač, a u našim uvjetima upravo idealna za lov na divlje svinje prigonom, odlučio sam staviti optiku na karabin 8x68s, moćan kalibar koji bi vrlo brzo morao pokazati bilo kakve tehničke slabosti ove optike ukoliko postoje.

Naravno, da bi sve bilo kako se očekuje , izbor montaže, montiranje optike i inicijalno upucavanje mora obaviti stručna osoba, u ovom slučaju poznati majstor puškar Dražen Domjanković, uvoznik GPO za Hrvatsku.

Sa karabina se skida stara optika i montaža i stavlja nova, najbolja švenk montaža koja je u ovom trenutku na raspolaganju. U ovom slučaju ništa se ne smije prepusti slučajnosti.

Zadnje korekcije, retifikacija nišana u radionici, i karabin je spreman za konačno upucavanje koje se obavlja u podzemnoj streljani Domjanković.

Odmah stavljamo metu na 100 metara, optiku na povećanje od 6 puta . Iako ova optika i nije namjenjena za korištenje na najvećem povećanju i smanjenoj vidljivosti u tunelu streljane, pogled kroz optiku koja ima izlazni otvor leće samo 24 mm je zapanjujuće dobar. Kroz cijelo vrijeme pucanja nije primjećena niti namanja pojava paralakse iako se povećavala i smanjivala žarišna daljina, tako da sam se zatekao kako i na najvećem povećanju nišanim sa oba oka.

Prvi hitac i metak je u vertikali nule desetak cm ispod sredine, još nekoliko hitaca i počela se stvarati lijepa grupa. Red je na meni , skidamo i vraćamo montažu na karabin i slijedi nekoliko hitaca koji i dalje pokazuju čvrstu grupu. Tu moram napomenti vrlo preciznu mehaniku vertikalne i horizontalne korekciju, i to  1 klik=1cm na 100 metara, naravno i to je u metričkom sustavu.

Da ne bude zabune, pucalo sa isključivo sa naslona, uz prilično tvrdi obarač, sa Barnesom tsx zrnom koji u ovom ionako jakom kalibru stvara dodatni pritisak i trzaj. I točno se vidjelo da svatko vidi metu na svoj način. U svakom slučaju optika je prošla brutalne trzaje velike osmice, bez i najmanjeg pomicanja . Ovdje grupe pogodaka govore o optici a ne o cijevi karabina. U svakom slučaju bit će se zanimljivo družiti sa ovom optikom u nadolazećoj sezoni, budući da ću pokušati što je realnije i raznovrsnije prenijeti svoja iskustva ove optike iz same prakse.

Boris Savić