Petrinja-Kada sam pomislio da je za ovu sezonu gotovo sa prigonskim lovovima na divlje svinje, bar ovih koje nije obuhvatila ”Naredba”, stiže poziv od Tomislava Stanića. ”Dođi u nedjelju , moj si gost, i bez fotoaparata, samo lovi i uživaj” bile su riječi Tome Stanića, koje su bile poticaj za drugi oproštaj ove godine sa sezonom u LU ”Fazan” Petrinja.

Nisam očekivao veći posjet ovom lovu, ali se svašta dogodilo u samo sedam dana.

Još prošli vikend sam lovio i razgovarao sa Stjepanom Vitalijem , dugogodišnjim predsjednikom LU ”Hvar” Stari grad, da bi sredinom tjedna saznao da je Stjepan iznenada preminuo sredinom tjedna, nekoliko dana nakon lova u gostima u Petrinji. Naravno uzvratni lov je otkazan i iz Petrinje su na posljednji ispraćaj otišli predstavnici udruge

Standardno okupljanje u lovačkoj kući , i moja pretpostavka o manjem lovu je polako nestajala. Do 8 sati okupilo se gotovo 100 lovaca, najviše domaćih, te dosta gostiju iz prijateljske udruge ”Lještarka” Kraljevčani, koji su kasnije saznajem, tradicionalni gosti ovog lova. Također dosta poznatih lica iz Slovenije i sjevernih dijelova Hrvatske.

Današnji lov je naravno organizirao lovnik Ivan Palaić uz pomoćnike Josipa Abramovića te Darka Brozovića koji je u u uvodnom obraćanju lovcima te pozivom na minutu šutnje još jednom podsjetio na prijatelja i lovca Josipa Vitalija.

Saznajem i gdje će se točno loviti, a to je područje mjesta Sibić, na samom sjeverozapanom djelu lovišta, gdje se ne lovi često.

Duža vožnja iz Petrinje, silazimo sa glavne ceste, i nakon nekoliko kilometara dolazimo do još jednog od mnoštva lovačkih objekata ove udruge, lijepe nadstrešnice sa stolovima uz vatru koja je podizala temperaturu koja se danas učvrstila na -10 stupnjeva Celzijusa.

I danas moram pohvaliti vrhunske pripreme koje su baš uvijek dio lovačke tradicije ove udruge, a koja nastoji voditi brigu i oko naoko nebitnih sitnica, tako je uz dva traktora koji su čekali spremni da pokupe današnji ulov, očišćen i velik dio livade od snijega kojeg je ovde oko 30 centimetara, tako da se mnoštvo vozila bez problema, strke i naguravanja parkiralo bez problema.

Prigon je otišao na početnu poziciju, 15 lovaca odvodi na prvi štandt iskusni Marin Mokrović. Mene i 60-tak lovaca pak vodi moj domaćin i vrstan poznavatelj lova  i ovog terena, Tomislav Stanić i to do štandta udaljenog dobrih 2-2,5 kilometra. I ovdje se vidjela briga o pripremi lova. Naime, traktori su iskrčili staze u snijegu, tako da se i do najdaljih dijelova današnjeg lovišta moglo doći bez prevelikog znoja i muke probijanja kroz dubok snijeg.

Standardno, bez obzira koliko lovaca ima ovdje prigon ne traje više od dva sata, tako da svi mogu uživat u lovu, prigonići u nešto kraćem hodanju a lovci na štandtu ne smrzavajući se previše.

Dva sata je brzo prošlo. Iako nije bilo previše aktivnosti, adrenalima bar na mojem dijelu lovišta nije nedostajalo. Svinje su se pojavile iza leđa i to na samom kraju lova, pa je zadovoljstvo odstrijela bilo tim veće.

Kraće izvlačenje divljači na rukama, i već su tu traktori koji su divljač dovukli prije nego što smo se uspjeli vratiti do mjesta okupljanja.

Počast divljači za dana i po sunca, gablec na debelom minusu, transport divljačine do lovačke kuće i lov u kojem je učestvovalo 100 ljudi je završen.

Lov za pamćenje, ne samo po odstrelu, nego po trudu i zalaganju domaćina.

Boris Savić