Nakon nekoliko uspješnih reportaža o proizvodima Greman Precision Optics, te puno pozitivnih komentara i reakcija, postavilo se je i jedno logično pitanje, tj. kakav je izbor osnovne , takozvane ”ulazne” optike ,uzevši u obzir da je optika, a i dalekozor koje sam do sada predstavio, kako po cijeni tako i po kvaliteti predstavljala sam vrh produkcije GPO optika, samim tim znatan financijski izdatak.

Nakon dogovora sa predstavnikom tvrtke odlučeno je da se terensko ispitivanje upotpuni i zaokruži sa još jednom reportažom tj. predstavljanjem osnovne klase optike koju GPO proizvodi a to je GPO Passion 4-12×42.

Hitna kurirska služba i optika je u rekordnom roku kod mene. Otvaranje paketa koje uvijek prolazi sa malom zebnjom završava sa konstatacijom da je optika stigla neoštećena.

Meni uvijek dragi ritual otvaranja kutije novog predmeta i vizualno ništa osim same optike ne pokazuje da se u kutiji nalazi optika nižeg cjenovnog razreda, naime sve je isto, kvaliteta i izgled kutije, sadržaj , zaštita i smještaj optike , kao i kod najviše klase, samo na frontalnom dijelu kutije diskretna oznaka  modela proizvoda.

Na prvi kontak optika djeluje vrlo solidno, ovo je prvi put da sam ju imao priliku razgledati ,za razliku od cjenovno nešto jeftinije 3-9×42 koja se već može pronaći kod domaćih zastupnika.

Sve je vrlo jednostavno , gumeni prsten zumiranja, ispred kojeg je kvalitetna fina korekcija dioptrije, tureti koji su rađeni po američkim standardima 1klik = 1/4 MOA, prihvatljive dimenzije ,te ono što sve više cijenim vrlo korektna težina od samo 410 grama.

Sada dolazimo i do osnovne ideje primjene ovog koncepta i ove optike. U Americi su ovakve optike predviđene za mlade lovce koji još i nisu sigurni što žele ili što im u stvari treba. U našim krajevima gdje lov ima dugačku tradiciju i gdje se ne tako davno sve svodilo na karabine Crvene zastave, sa rijetkim izuzecima, mnoštvo izvedenica m-48 i m-98, te optikama koji mahom ulaze u petu deceniju , stariji lovci, koji ne žele mijenjati navike, traže adekvatne optike, što sličnije onima koje posjeduju, a koje su jednostavno dotrajale ili na kraju svog uporabnog vijeka.

Tu dolazimo od nekoliko bitnih činjenica koje jednostavno usmjeravaju potencijalnu odluku prema optikama kao što je ova GPO Passion 4-12×40. Prije svega to je pitanje kompatibilnosti sa postojećim nosačima kojih su upravo , danas sve rijeđeg, promjera 2,54, kao što je i ovaj GPO uradak. Bitno smanjeni trošak montaže koja nerijetko košta kao sama optika. Većina starijih lovaca ne provodi noći na čekama, niti im je potrebna crvena točka ili osvjetljena končanica, a o bateriji koja je ”prazna” upravo kada najviše treba da ne govorim. Sve se svodi na što je jednostavnije rukovanje i bolju sliku, te naravno što je moguće manje finacijskih sredstava, ali uz nužnu kvalitetu na koju su navikli.

I tu se opet vraćamo na dobro posložen koncept kojeg se upravo GPO pridržava kada su ovakve optike u pitanju.

Da bi sve ovo potvrdio i u praksi, odabran je tipični predstavnik predratnih pušaka ovih krajeva, vremešni, ali još uvijek u besprijekornom stanju karabin nekadašnje Puškarne Kranj, slovenske izvedenice visoko kvalitetnih  manufaktura iz Ferlacha, model 103, sa vratnom kočnicom, osnovom mausera 98 sa obrtno-čepnim zatvaračem i Boehller cijevi u kalibru 30-06. Iako navode da optika podnosi sve kalibre uključujući i poneki magnum, mislim da će se ipak najviše sretati na 8×57, 7×57, 7×64 i 30-06.

Montaža protječe glatko, optika je samo zamjenjena i postavljena umjesto postojeće i uz svega nekoliko hitaca u streljani Domjanković u Zagrebu dovedena u nulu. To je ujedno i mjesto gdje se ove optike mogu i kupiti.

Ono što je meni bitno, to je isključivo osobni dojam, stabilnost i čvrstoća optike te postojanost nakon niza hitaca, koja niti nakon niza hitaca nije dovedena u pitanje

I tu dolazimo do najvažnijeg 4-14×40 nema ručnu korekciju paralakse(doduše ni ne treba joj), crvenu točku, osvjetljenu končanicu, ali ima izuzetno svjetlu, kontrastnu sliku, koja nimalo ne zaostaje za znatno skupljom braćom, a zasluga je superiorne konstrukcije sa HD grupom leća koje jednostavno izvrsno odrađuju posao . Tu je i GPObright zaštita vanjskih leća, koja uvelike olakšava vanjsko čišćenje.

Končanica je danas vrlo popularna ”Plex” i svidjet će se svima koji vole precizno nišanjenje i lov na malo veće daljine od uobičajenih. Za one koji vole i taj tehnički detalj , propusnost svjetla je 90% , što je izvrstan podatak za ovu kategoriju optika, gdje većina proizvođača jednostavno ne navodi taj podatak.

U praksi i na dnevnom svjetlu optika i dalje ”radi” odlično, sa malom masom je u dobrom balansu sa vitkim ”Kranjcem”, tako da sve skupa i estetski izgleda dobro.

Nekoliko izlazaka na čeku je potvrdilo sve gore napisano. Odlična vidljivost te otpornost na trzaj, uz vrlo razumnu cijenu od nešto manje od 500 eura za ovu optiku, smatram dobrim odabirom i investicijom. O samoj kvaliteti German Precision Optics proizvoda više nemam što dodati. Dovoljno govori činjenica da nakon cijele sezone intenzivnog korištenja u teškim uvjetima u lovu na divlje svinje nemam niti jednu zamjerku i kako stvari stoje optika ovog proizvođača na mom karabinu  će ostati još vrlo dugo.

Boris Savić