Banova Jaruga-Za Hrvatsku jedinstvena lovačka manifestacija održana je ovaj vikend u Banovoj Jaruzi. Lovačka udruga ”Srndać” Banova Jaruga je po drugi put, sada već očekivano i sa namjerom da postane tradicionalno okupljanje, organizirala 2. lov na čaglja i lisicu, sa mogučnošću odstrijela i divlje svinje.
Pripreme za ova događaj, od poziva do samog lova trajale su gotovo dva mjeseca.
Iako je odziv na prošlogodišnji lov bio vrlo dobar, prema riječima predsjednika udruge Marijana Balaška, već zadnja dva tjedna su jednostavno morali odbijati zainteresirane lovce, radi smještajnih ali i sigurnosnih ograničenja. Jutarnje okupljanje u centru mjesta na pola puta između Kutine i Novske , a koje broji nešto više od 700 stanovnika te gužva na glavnoj i pokrajnjim cestama , govore da je odaziv na ovogodišnji lov  velik.

Okupljanje i evidentiranje učesnika obavljeno je u mjesnom vatrogasnom domu , gdje je postavljen i doručak za sve učesnika lova.
Saznajem da se očekuje preko 150 lovaca, da bi se ta brojka do početka lova popela na 200 , tako da je i po broju učesnika ovaj lov jednostavno premašio i očekivanja organizatora. Lovci su došli doslovno iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika do Zagorja , mnoštvo gostiju iz Slovenije, te Austrije te nekoliko iz Italije.

Ovom lovu se odazvao i lijep broj uglednih gostiju, od predstavnika nadležnog ministarstva, dožupana Sisačko-moslavačke županije Romana Rosavca, do predsjednika LS SMŽ Vlade Kirete, te brojnih lokalnih lovačkih udruga. Nakon zvučne najave rogista, okupljene lovce je pozdravio Marijan Balaško, zahvalivši se na ovakvom odzivu i najavio današnji lov. Zahtjevan i odgovaran posao podjele u grupe te njihovo usklađivanje sa prigonom, besprijekorno je obavio lovnik Goran Novak.Velik broj lovaca je tražio i vrhunsku organizaciju. Članovi udruge domaćina , koje inače broji 50-tak članova i gospodari sa dva vrlo bogata lovišta površine cca 7000 hektara, su svi odreda obavili prigonski dio posla, dok su gosti podjeljeni u više grupa, koje su pokrile dobar dio lovišta.

Sve je teklo bez zastoja, lijep sunčan dan uz jutarnji mraz je pojačao dojam ugodnog lova. Sam lov je potrajao gotovo 3 sata, a povremena pucnjava iz svih dijelova lovišta obećavala je i uspješan lov. Lov završava uspješno, odstreljeno je desetak lisica i nekoliko čagljeva, a za naglasiti je i discipliniranost lovaca koji su usprkos dozvoli odstrijela propuštali divlje svinje, u pravilu sve krmače s mladima. Također dosta lovaca je ostalo zatečeno sa brojem jelenske divljači, kojom ovo lovište ne oskudijeva.

Okupljanje kod novog društvenog doma u Međuriću, brzo se postavlja štreka, slijedi još zajednička fotografija svih učesnika u lovu, nakon čega je uslijedio još jedan zatjevan dio lova. Zajednički ručak za preko 200 učesnika ovog lova, uz izvrsne tamburaše koji su bili pravi završetak prekrasnog lovačkog dana.

Nakon ovog sam potpuno siguran da je ovaj događaj zajedno sa organizatorom Lovačkom udrugom ” Srndać” iz Banove Jaruge, postaje važan i nezaobilazan dio zajedničkog lovačkog kalendara na ovim prostorima, i crta novu kartu obaveznih lovačkih destinacija.

Boris Savić