Voloder- Bliži se kraj sezone prigonskih lovova i nastojim odgovoriti na svaki poziv koji mi je upućen. Udruga koju posjećujem najmanje jednom godišnje je LU ”Fazan” Voloder. Prije, samo radi lova na fazane i ostalu sitnu divljač, ali već nekoliko godina u ovoj udruzi postaje sve zanimljiviji i prigonski lov na divlje svinje.

Najhladniji dan u godini, termometar je pokazivao -10 stupnjeva celzijusa, ali osjećaj hladnoće je, bar meni, bio manji i ugodniji. Suho, sunčano, hladno jutro, kao naručeno za lijepi lovački dan na rubnim dijelovima Moslavačke gore, iznad Volodera, mjesta u kojem se niz godina organizira i vrlo uspješna Voloderska jesen,tradicionalna manifestacija posvećena prije svega vinogradarima po kojima je ovaj kraj poznat odavno.

Uska , ali dobra cesta, penjemo se na vrh brijega i tu nas čeka Lovački dom ove udruge. Sve je primjereno posloženo, veliki objekt nadopunjen je sa strane sa rasjekaonicom mesa i ostalim pratećim detaljima, koje nadopunjuje čeka kao simbol djelatnosti udruge . Sve je okruženo strmim vinogradima i vikendicama koje po vijencima okružuju ova vinorodni kraj.

Dok čekamo dolazak gostiju iz udaljenijih dijelova, Istre, Primorja, Zagorja itd, Razgovaram sa Stjepanom Posarićem predsjednikom udruge, i ostajem zatečen podatkom da se broj članova od prošle godine još smanjio tako da sada iznosi svega 20 članova, koji ipak uspjevaju održati udrugu na zavidnoj razini. Lovište spada u manje sa svojih 3200 hektara, od kojih je dobar dio urbanog karaktera, ali u lovno gospodarskoj osnovi udruga ima gotovo sve, od sitne do jelenske divljači.

Doručak završava, lovci se malo teže pokreću iz tople prostorije na vanjski debeli minus.

Postrojavanje pokazuje lijep odaziv . Gotovo 50 lovaca je odabralo LU ”Fazan” Voloder za današnji lov.

Lovnik Darko Vrabec, nakon uvodne predsjednikove riječi, dijeli pristigle lovce u dvije grupe i na taj način pokriva s jednim prigonom oba dijela lovišta koja su predviđena za današnji lov. Strmi šumoviti dijelovi, povezani sa niskim raslinjem, uz dosta tragova pokazuju prisustvo divljači, ali ovde nema garancije. Lovišta na ovom dijelu Moslavine su u pravilu uska i dugačka i sva divljači krstari kroz sva u kratkom vremenu tako da tragovi boravka ne garantiraju i uspješan lov.

Strmi uspon, neuobičajen susret sa srnom i dolazimo do svojih mjesta na štandtu. Sjevernjak suprotno prognozi ipak uporno puše i polako pojačava dojam hladnoće. Ipak dva sata brzo prolaze. U moj grupi se nije dogodilo ništa, ali brzo saznajemo da je u drugoj grupi lov ipak potvrđen. Odstreljen je lijepi vepar koji je ubrzo dopremljen do lovačke kuće.

Priprema lovačkih vatri, nasmješana zajednička fotografija, uz pohvalu uzoornom ponašanju svih lovaca , predaja borove grančice sretnom lovcu. Uslijedila je dezinfekcija svih koji su došli u kontakt sa divljom svinjom i vanjski dio lova je završen. U toplom i ugodnom lovačkom domu nastavljeno je druženje na pravi moslavački način, uz dobro jelo, prigodnu kapljicu i uvijek prisutne tamburaše. Sve u svemu lijep lovački dan, koji je ipak pokazao tendenciju smanjenja crne divljači i u ovom dijelu Hrvatske.

Boris Savić