Petrinja-Već godinama završetak sezone prigonskih lovova završavam u Petrinji. Ove godine se to poklopilo sa dolaskom gostiju sa Hvara. To je tradicionalno druženje koje se već niz godina odvija između Lu “Fazan” Petrinja te lovačke udruge ”Hvar” Stari grad , i uvijek je taj lov zapravo kruna sezone u petrinjskim lovištima.

Ove godine sam čest gost u ovoj udruzi i svaki put se vidi i doživi nešto novo. Već na jutarnjem dolasku, vidljive su aktivnosti u sprečavanju širenja afričke svinjske kuge. Korito sa dezinfekcijskim sredstvom preprečilo se na ulazu i svatko tko je danas namjeravao loviti u ovoj udruzi morao su dezinficirati obuću prilikom ulaska u ograđeni krug lovačke kuće

Bio je to i povod za razgovor sa predsjednikom udruge Josipom Dolencem, oko provođenja naredbe sprečavanja širenja afričke svinjske kuge..” LU ”Fazan” Petrinja ima u sastavu lovačke kuće certificiranu rasjekaonicu i konfekciranje mesa sa brojem, i već od tog trenutaka obavljamo dobar dio aktivnosti koje propisuje naredba.

Također imamo i ugovor sa Agroproteinkom o tjednom odvozu, tj. zbrinjavanju životinjskog otpada, tako da je ostao dio aktivnosti koji nama nije nikakav problem , a to je priprema otopine, postavljanje ”barijera” te ručna dezinfekcija vozila za prijevoz divljačine te svih ostalih koji su došli u kontakt sa divljim svinjama. Kao što je i prije propisano, uzorak svake divlje svinje se predaje na pregled , divljač čeka u hladnjaći rezultate analiza i prije toga nema nikakve manipulacije sa mesom.

Također, prema naredbi nadležnog ministarstva, od određenog broja divljih svinja uzimamo uzorke na klasičnu svinjsku kugu, uzorke krvi i tonzila, rekao je Josip Dolenec.

Također je prokomentirao i drugu naredbu koja se odnosi na smanjivenje broja divljih svinja na biološki minimum, tj. na pola broja matičnog stada po lovno gospodarskoj osnovi

”Poznato je da na ovim područjima Banovine i Korduna oslobođenim poslije Oluje , imamo iskrižane divlje svinje i takvo stanje traje gotovo 30 godina. Svaka krmača koja je ovdje odstreljena a bila je suprasna , nema 2 ili 3 praseta nego i do 10 , tako da i kada prepolovimo matični fonda, recimo sa 40 na 20 krmača, mi i dalje ostajemo u današnjem prirastu i već za nekoliko mjeseci situacija sa matičnom fondom je ista kao prije. Ovdje divlje svinje daju mlade 2 puta godišnje, tako da već sada u siječnju imamo primjere da krmače vode prasad koja su stara jedva mjesec dana, tako da će biti vrlo teško, da ne kažem nemoguće, održavati biološki minumum divlje svinje ,do kojeg ćemo mi kao udruga doći ove godine, budući da se radi o divljači koja ovde ima idealne uvjete za opstanak i razmnožavanje”..završio je Josip Dolenec.

Uslijedio je opušteniji dio dana, vrući čaj i razgovor u kojem saznajem da je dan ranije u zajedničkom lovu sa Hvaranima već odstreljeno 10 divljih svinja.

Svejedno, sezona je pri kraju, a lovci i psi i dalje u vrhuncu aktivnosti. Opet se lovi Kotor šuma, između Petrinje i Siska, a o kojoj je već sve rečeno. Prebrojavanje pristiglih lovaca i brojka staje na 80 lovaca. Brzo preslagivanje prigona i štandta od strane lovnika Ivana Palaića , odlazak u Kotar šumu i ono što je uslijedilo opet je potvrdilo bogatstvo lovišta i vrhunsku organizaciju

Lov je počeo gotovo istog trenutaka kada je i zadnji lovac stao na svoje mjesto na štandtu. Uslijedila je navala ”čistog adrenalina” koji nije popuštao sat i pol, neprestano mješanje pucnjeva, laveža pasa i dozivanja prigonića. Sve je završilo kao što je i počelo, brzo i uspješno. Okupljanje po grupama, izvlačenju divljači iz šume ovdje je obveza svih učesnika u lovu. I saznajemo okvirni rezultat. Odstreljeno je gotovo 30 divljih svinja.

Okupljanje na jednom od brojnih lovačkih objekta udruge, gdje je već čekao topli gablec. Završetku lova sa zajedničkom fotografijom prethodila je počast divljači sa uručivanjem grančica strijelcima, te evidencijom pogodaka i promašaja. Na kraju ovog lijepog dana domaćinima se zahvalio na uspješnom lovu Stjepan Vitali, predsjednik LU ”Hvar” uz ponovljeni poziv na Hvar. Izvrsno organizirano, uspješno i sigurno, završna je riječ ovog dana, gdje je izlazak iz lovišta dva sata prije mraka. Uz ovakav ulov to je nešto što ne može uspješno organizirati bilo koja udruga. I zato i ove godine Petrinjcima ”kapa dolje”.

Boris Savić