Mužilovčica- Temperature debelo u minusu, snijega taman koliko treba i poziv za prvi ”bijeli” lov u 2015. godini.

Poziv je stigao iz najmlađe udruge u Sisačko-moslavačkoj županiji, LU ” Lonjsko polje”, osnovane u ožujku 2013. godine kao nasljenik, Lu ” Fazan” Kratečko.

U dogovoru sa tajnikom udruge, Draženom Poturicom, dalo se naslutiti da sa jednakim žarom i svi članovi Udruge priželjkuju ovaj lov.

Ugodna vožnja , sada bijelom Posavinom, dolazak u lovačku kuću, pozdravi uz blagdanske čestitke, i uz vatru razgovor prije početka lova……” da, dobro ste čuli, ovo ne samo da nam je prvi bijeli lov ove godine, nego i prvi lov u ovoj lovnoj sezoni”…počeo je razgovor, pomalo rezignirano predsjednik Udruge, Željko Strmić…Od samog početka sezone je sve pod vodom, poplave lovišta su kod nas normalne stvari, ali ovo se stvarno negativno odrazilo na fond divljači a samim tim i na gospodarenje cijelom udrugom,… uostalom vidjet će se putem do lovišta….

Sam naziv lovišta govori dovoljno, Lovište 13/9 Lonja, površine 6937 hektara, uvijek je imao status izuzetno bogatog lovišta, posebno zbog stalne jelenske

divljači, te sada “nepostojećih” divljih pataka. Legendarni su bili odlasci na prelete u razljeve Lonje ,Trebeža i Save, no to više ne postoji kao lovačka i lovno- turistička mogućnost, budući da se lovište nalazi usred Parka prirode ” Lonjsko polje”. Unatoč tome, pored sitne divljači, fazana i zečeva, Udruga ima odobren odstrel preko 100 divljih svinja, 8 komada jelenske i 28 srneće divljači.

Društvo broji 60 članova, 45 matičnih i 15 pridruženih, koji se za sada uspješno nose sa prilično velikim financijskim obvezama, samo zakup lovišta je 140.000,00 kuna godišnje, što još više otežavaju izuzetno velike štete u lovištu od neprestanih poplava zadnje dvije godine.

Postrojavanje, podjela u nekoliko grupa, i odlazak lovni dio. I stvarno, čim se prešao nasip, otvorilo se nepregledno ledeno more, koje je presječeno samo prometnicom. Šuma također okovana ledom, ispod kojeg se voda djelomično povukla, i već na početku otežavana kretanje prigona.

Predsjednik Željko Strmić i lovnik Milan Mikulić, su razvukli lovce , tajnik Dražen Poturica poveo pogon i lov je počeo.

Naravno očekivani ishod je izostao, veća krda svinja jednostavno nisu na ovakvom terenu, punom vode i leda, ipak lov je i više nego uspješno završio, odstrijelom 3 vepra, od toga jednog i dobre trofejne vrijednosti.

Jedno je sigurno, uz ovakavu razinu lovačke discipline, brojnost i kvalitete pasa, ovo je jedna od udruga koja sasvim sigurno ima lijepu lovačku budućnost.

Boris Savić