Novo Selo Glinsko-Tradicionalni lov koji se održava na blagdan Sveta tri kralja, a koji već 10 godinu zaredom organizira lovačka udruga “ Hrvatski dragovoljac”, postaje okupljanje lovaca , za koje se sada već traži ”ulaznica” više.

Ova godina nije bila nikakva iznimka, tako da se okupilo preko 70 lovaca , mahom gostiju, iz cijele Hrvatske i Slovenije.

…… ” Sam lov nam nije problem, nego limitirani kapaciteti lovačkog doma, za feštu koja slijedi”… rekao nam je na početku predsjednik Udruge, Vlado Rožanković, pokretačka snaga kroz niz godina, bez koga ova Udruga , zajedno sa tajnikom Miljenkom Roksandićem, jednostavno ne bi bila okupljalište lovaca kao što je sada..

Sve je počelo, sada već davne 1993. godine u Sisku, kada je skupina protjeranih lovaca, u izgnanstvu osnovala udrugu. Prve dvije godine to se uglavnom svodilo na lovačka druženja i pokoji lov u društvima u Sisku i oko njega.

Odmah unakon oslobađajuće akcije ”Oluja”, udruga preuzima današnje lovište III/129 Glinsko Novo Selo, površine nešto preko 6000 hektara, s kojim uspješno gospodari i danas.

Tako je u sklopu redovnih aktivnosti, otkupljena i uređena, tada potpuno devastirana, lokalna osnovna škola , za čiju su kupovinu osigurana sredstva iz kredita Hrvatskog lovačkog saveza, dok su uređenje objekta i nabavku nužnog inventara učinjeni od strane članova , uz pomoć pokoje donacije.08

Danas udruga broji 65 članova, dok se lovno gospodarska osnova, uz srneću i sitnu divljač, bazira na crnoj divljači, tako da je za ovu sezonu predviđen odstrel 84 divlje svinje.

Jutarnje okupljanje, i tu je gotovo cijeli Izvršni odbor LS Sisačko-moslavačke županije. Između puno stranih gostiju, primjećujem i Marka Sremića, dugogodišnjeg gradonačelnika Gline, te generala Mladena Markača, koji je i član same udruge.Njegova nenametljivost i smirena, jednostavna komunikacija, jednostavno ponovno oduševi svakog njegovog sugovornika( kroz smijeh smo dobili i ”dozvolu” da objavimo i fotografije na kojima se on nalazi).

Postrojavanje lovaca, pozdrav od strane Vlade Rožankovića, zadnje upute koje je tiho i nemateljivo dao lovnik Davor Puškarić, i lov počinje.

Ova sezona je zaista čudna, na brdovitoj Banovini ima više blata nego u bilo kojem nizinskom predjelu, tako da se ”štandt” teškom mukom razvukao kroz dio lovišta Dijakovići-naftovod. Ništa manje zahtjevan zadatak nije čekao niti prigon koji je krenuo iz dva smjera.

Iako, to za ovaj dan i nije bilo previše važno, dvosatno povremeno pucanje, uz glasne povike pogonića i javljanje pasa, ipak su dali očekivani rezultat.

Na kraju, izuzetno napornog lova, odana je počast odstreljenoj divljači.

Tradicionalna fešta se nastavila duboko u noć, uz gulaš i tamburaše, i poziv za slijedeću godinu, kada će se sa zakašnjenjem proslaviti 20-godišnjica udruge, uz očkivano potpun završetak radova na lovačkom domu.

Boris Savić