Kao što je i obećano na red je došla po riječima predstavnika GPO-a naprodavanija GPO optika u Hrvatskoj. Drugi dio paketa koji mi je stigao prije kratkog vremena a podrazumjevao je promotivne primjerke GPO uradaka, netom prije otvorenja sezone na srneću divljač.
Ovdje se radi o optici GPO Spectra 4-16x50i sa G4i Drop končanicom. Optika, bar po cjenovnom razredu nalazi se u ulaznoj ili srednjoj kategoriji, ali samo po cijeni o čemu ćemo na kraju.
Vrhunska prezentacija proizvoda kroz prvi kontakt tj. ambalažu i prateće stvari i ovdje ostaju na istoj razini. Prvi dojam je uvijek isti, luksuzno pakiranje koje je isto za ulazni razred i sam vrh ponude. Ovdje ”ulazni razred ” stvarno treba uzeti uvjetno.
Tu je sve što ide uz ozbiljnu optiku. Sigurno smještena optika, zaštitni poklopci, garancije, uputstvo, tehnički opisi, obavezna krpica za čišćenje, alat za skidanje poluge  i baterija.
Sama optika već na početku djeluje vrlo solidno. Osobno dajem prednost optikama koje imaju povećanja u istom optičkom rasponu. Univerzalne optike koje krenu sa 2x a završe sa 25 x povećanjima uvijek imaju neku optičku slabu točku. Na nekom dijelu skale kvaliteta slike opada i tu nema pomoći. Ovdje danas uz mali raspon povećanja od ”samo” 4x tih problema nema. Konstrukcija je dosta jednostavnija, a samim tim je smanjena težina optike. Za optiku izlaznog promjera 50mm i dužine od 373mm, težina je vrlo korektnih 629 grama. Meni to postaje sve bitnije radi manipulacije karabinom gdje svaki gram viška postaje problem. Vidno polje na 100 metara je od 10,4 do 2,6 metara i čak na najvećem povećanju sasvim zadovoljava sve potrebe. Korekcija končanice je vrlo fina, 1cmm na 100 metara, prava europska mjera.
Naravno sve leće imaju kvalitetne GPO premaze, koji polako postaje pravi trade mark firme. Vrlo fina korekcija dioptrije nadopunjuje sa korekcijom paralakse koja je od 10m do beskonačnog. Tu moram malo sati, upravo ta korekcija definitivno izdvaja ovu optiku od ulaznog razreda jer je za razliku od puno prethodno isprobanih optika sličnog cijenovnog razreda vrlo prezicna, ne samo da je korekcija(izoštravanje na određenoj daljini) prezicno, nego je i skala točno podešena tako da bi, naravno uvjetno rečeno, skala mogla poslužiti i kao daljinomjer, budući da je ovdje gotovo u svim uvjetima poklapanje stvarne daljine i oznake na kotačiću optike isto. Na kraju dobro došao detalj koji sam pozdravio sa prvim primjerkom , a to je dodatna poluga na kotaču zumiranja, koji je uvijek na GPO optikama pružao mali otpor. Dobrodošla novina posebno za čeku gdje to malo ispupčenje stvarno ne smeta, vrlo lako se demontira sa priloženim alatom, a bitno olakšava manipulaciju optikom.
Kao i uvijek, slijedeći korak bio je montaža i upucavanje karabina. Tu sam se ipak odlučio za kombinaciju sa crvenom točkom, GPO SPECTRA red dot, koju imam već neko vrijeme, taman da popuni doljnji raspon, nužan za prigonske lovovo, a i bitno olakša karabin. Ovaj, po meni deklikatan, posao uvijek obavljam kod Domjankovića d.o.o. i u njihovoj podzemnoj  streljani u Prečkom. Izbor nosača, kao i uvijek prepuštam Draženu Domjankoviću, dok je montažu i inicijalno upucavanje ovaj put obavio Luka Miljak. Bez obzira na neke specifičnosti karabina, montaža je prošla bez problema, što se potvrdilo i sa potvrdom upucavanja koje je potvrdilo stabilnost i čvrstoću optike i montaže, budući da se ipak radi o malo težem kalibru. Nikada se ne zadovoljim sa 2 ili 3 metka, popuštanja montaže, moguće proizvodne greške na optikama vide se tek nakon 10-tak ili više hitaca, naravno bez fiksnih stalaka samo uz naslon.
Naravno ovo bi sve ostalo na razini teorije kada se ne bi isprobalo na terenu i to u uvjetima za kakve je ova optika i namjenjena. Sticajem okolnosti uspio sam odmah odvojiti nekoliko uzastopnih dana i izlazaka na čeke, u očekivanju srnjaka. Dolazak na čeku u 4,30 ujutro, šljapkanje kroz vodu, kiša je upravo stala. Dolazak na čeku, raspremanje i smirivanje. Sa prvim naznakama dana, daleko je to još od zore, ali već se nešto pored dalekozora razaznaje i na optičkom nišanu. Noćna pomagala ni inače ne koristim, nije to stvar principa, nego lova na određenu divljač. Ovdje to nije dozvoljeno a ni potrebno. Slijedi razdanjivanje a sa njom i prilično gusta magla, nalazim se dvjestotinjak metara od rijeke, nije ni čudo. I konačno dovoljno svjetla da se može u krajnjim uvetima  isprobati optika. Magla je uvijek najgori neprijatelj optike i tu se vidi što valja. Ne očekujem čuda i ona se niti ne događaju, ali na najširem kutu(4x) ipak se može realizirati i nišanjenje i hitac. Sa povećanjem vidljivosti raste i zadovoljstvo sa mogućnostima optike. Rano jutro i sunce u potpunosti mijenjaju situaciju. Na ovoj optici, kao i na većini GPO proizvoda, pored niza tehničkih podataka i nadomjestaka, uvijek ali baš uvijek me ugodno iznenadi kvaliteta slike, što je na kraju i jedino bitno uz trajnost i kvalitetu izrade. Slika kroz ovu optiku ima jednu karakteristiku koja me oduševila. Slika je gotovo potpuno iste kvalitete i na povećanju od 4x i na na maksimalnom povećanju od 16x. Kontrast je izvrstan , oštrina(ako se malo poigrate sa korekcijom paralakse) takodjer i ponavljam na obje rubne vrijednosti, i što mi je bitno nema kromatskih aberacija bez obzira na povećanje. Da li je to do obrade leća, kvalitete stakala, premaza leća ili nećeg trećeg, nisam siguran, ali znam iz 50 godina bavljenja fotografijom od toga 30-tak digitalnom, koliko košta da neki objektiv strpate u tu kategoriju.
Ponavljam slika je izvrsna, crvena točka  na končanici se stvarno lijepo dozira i ostaje ”točka” bez obzira na intezitet dodavanja svijetla. Posebnu pažnju zaslužuje i G4i Drop končanica. To mi je već druga optika sa istom končanicom u praktičnoj upotrebi i što sam stariji sve više mi pašu današnje sofisticirane končanice bez debelih križeva,”trnova” preko cijele površine. Ovdje se križ tako lijepo vidi da jednostavno nemam potrebe za ukopčavanjem crvene točke. Pored vertikalne ”taktičke ” sa skalom na doljnjem dijelu končanice i debeli počeci su duplo kraći od klasične G4 končanice tako da ostavljaju sasvim dovoljno prostora za cjelokupnu sliku u okularu.
Govorim o  osmatranju , nišanjenju i odstrijelu na zakonskim granicama , 200 metara, gdje je na maksimalnom povećanju slika ostala više nego zadovoljavajuća, bez potrebe za nagađanjima, u samom sumraku, kada se sve opet mijenja.

Zadovoljstvo je potvrđeno i gotovo idealnim pogotkom i odstrijelom, dokazujući da sredina križa na tim udaljenostima i sa tom vidljivošću nije samo reklama i interenet podatak. Pogodak je bio točno u nanišanjeno mjestu na , za mene(200>), respektabilnoj daljini u lošim uvjetima. Za mene više nego dovoljno da se i u budućnosti nastavim družiti sa ovom optikom. I na kraju cijena. Najniža je upravo kod nas, u europskim trgovinama se kreće od 630 do 650 eura plus nadoplata od 50 eura ukoliko želite Drop končanicu. Kod Domjankovića koji ima gotovo cijeli spektar GPO proizvoda ova optika uključujući Drop končanicu košta 629 eura . Na to je moguće dobiti još 10% popusta zavisno od načina plaćanja. U posljednjih godinu dana vidio sam ih dosta i u pogonskim lovovima, tako da ne začuđuje podatak dobiven od direktora prodaje  GPO za Evropu, Surujh Roopnarina, o njihovoj najprodavanijoj optici u Hrvatskoj.

Boris Savić