Sezona lova na srnjaka je u punom jeku. Kvalitetan lov posebno na  otvorenijem terenu ne može se vise zamisliti bez dobrog optičkog nišana i dalekozora. Nije to ništa novo, prije bih rekao stvar navike gdje su u prošlosti lovci koristili optiku na pušci kako za osmatranje tako i za odstrijel. Pitanje komfora , standarda,promjena navika divljači ili nečeg trećeg, nije danas važno, ali dobar dalekozor postaje imperativ stacionarnog nizinskog lova.

Naravno, prethodio je dogovor sa direktorom prodaje German Precision Optics, Surujh Roopnarinom i nakon nekoliko dana stiže paket sa optikom i dalekozorom, namjenjenim ovoj sezoni. Naša suradnja traje vec dobrih 5 godina, od prvog dolaska GPO optika na hrvatsko tržište , praktički od samih početaka prisutnosti tvrtke u ovom dijelu Evrope, prvenstveno zahvaljujući Draženu i Snježani Domjanković koji su doveli GPO u Hrvatsku.

No vratimo se paketu, gdje je pored optike o kojoj ću pisati slijedeći put, glavni glumac današnjeg članka.  Dalekozor GPO Passion ED10x42 naširoko svjetski hvaljeni dalekozor, naravno u svom cjenovnom razredu, i to u novoj lovačkoj boji – naranđastoj. Atraktivna kombinacija koja se dobro uklapa sa sve većim nizom lovačkih detalja u ovoj boji. Dobrodošla inovacija koja estetski razbija uhodane, opće prisutne i pomalo dosadne smedje i zelene boje.

Otvaranje kutije sa GPO proizvodima uvijek je lijep doživljaj. Lijepa decentna kutija u kojoj je smješten dalekozor i njegov pribor. Tu je dizajnerska zaštitna kutija(futrola) koja se nije promijenila od prvog dana, prednji i zadnji poklopci , noseći remen za kutiju i neoprenski za dalekozor, sva potrebna dokumentacija i inovativno spremljena krpica za čisćenje. I tu bi nakon nabrajanja tehničkih karakteristika, pogleda kroz prozor, za većinu internet ”Influenecera” opis ove naprave uz smješak završio.

Za mene tek počinje. Nije to prvi susret sa  GPO dalekozorima. Na samom početku suradnje stigla  mi je perjanica medju njihovim dalekozorima Passion HD 8,5×50,  vrhunski dalekozor, kojem osim možda cijene nisam mogao pronaći slabu točku. Druženje je potrajalo nekoliko godina i ljestvica je u ovoj kategoriji podignuta vrlo visoko. Nažalost taj dalekozor više nije kod mene ali mislim da je našao dobru zamjenu.

Iako ne volim zatrpavati članak sa tehničkim detaljima, neke ipak moram navesti. Težina dalekozora je solidnih 690 grama zahvaljujući kučistu od magnezija,  dužina 145 mm, korekcija dioptrije -+3, schmidt/pechan prizma u kombinaciji sa ED lećama( po jedna u svakom tubusu) i posebnim gpo premazima daju vrhunsku kvalitetu slike. Propusnost svijetla iznosi više od 90%. Izoštravanje i korekcija dioptrije je tradcionalna, na desnom okularu , dok su okulari sa tri položaja koji osiguravaju i ljudima koji nose naočale potpuno istu sliku i komforno korištenje, meni osobno jedan od vrlo važnih detalja.

Medjutim, sve to ostaje  čista teorija dok se ne isproba u realnim uvjetima, gdje se sve svodi na funkcionalnost i kvalitetu pomagala. 

Za ovu priliku imao sam nekoliko izlazaka u lov na srnjaka i to u svim ekstremnim uvjetima. Jutarnja čeka sa izmaglicom, povremena ili stalna kiša, kasno poslijepodne, sumrak sa kišom i minimalnom vidljivošću, kratkotrajno sunce pod oštrim kutevima. Nakon prvog navikavanja, GPO Passion ED10x42 postao je sastavni  dio mog lova. Bez obzira na povećanje od 10x sa dalekozorom se vrlo lako rukuje, zahvaljujući vrlo širokom vidnom polju. Slika je stabilna,bez trešnje, što nije samo zasluga mirne ruke nego i konstrukcije dalekozora, na trenutke sam imao osjećaj da ima ugrađen stabilizator slike. Dolazak na teren po mrklom mraku i besmislenost pregledavanja terena sa optičkim nišanom, golim okom se ne vidi ništa, dok se kroz dalekozor polako počinje formirati upotrebljiva slika i tako do potpunog svitanja. Rukovanje i držanje dalekozora ne zamara, kada se jednom podese parametri, sve ostalo se rješava u djeliću sekunde. Sve djeluje vrlo stabilno, guma u koju je obučen, promjer tubusa i balanas, bar za moju šaku, stvara osjećaj da ga ništa ne bi moglo izbaciti iz ruke.

Uz kombinaciju dva različita karabina sa vrlo kvalitenim optičkim nišanima, 3 izlaska na visoke čeke, bez dalekozora odredjene aktivnosti, npr. izlazak. divljači ne bih niti primjetio ,bar dok ne bi bilo kasno, dalekozor ima kut gledaja od 114 metara na 100 metra udaljenosti. Naravno ne govorimo o osmatranju na 30-tak metara, vec 200-300 metara.Sve u svemu i prije dolaska na čeku , vec na prilazima , mozemo to nazvati piršom, prva stvar za koju mi je bila slobodna ruka je bio ovaj dalekozor . Dalekozor odrađuje sve što se stavilo pred njega, slika je jednostavno dobra u svim uvjetima, nema rubnih neoštrina, artefakata na slici pri direktnom upadu svjetla, kontrast je dobar. Takodjer, vodootpornost je potvrdjena i na kiši, jednostavno ne morate voditi brigu o samom dalekozoru. Iako su vlaga i prašina glavni neprijatelji optičkih uredjaja, ovdje možete biti mirni. Definitivno, osim što je dobrodošao dizajnerski detalj, ovo je ozbiljan dalekozor, posebno ukoliko se uzme ulazni razred kojem ipak pripada. Teško da se moze naći slični uradak u rangu cijene 500 eura za koju mislim da je vrlo korektna za ovaj dalekozor. Ukoliko vam se ipak ne svidja boja, a garantiram da ga necete zaboraviti na čeki u sumrak, na raspolaganju je više klasičnih kombinacija boja. Ekipa iz GPO-a je i ovaj put napravila dobar posao.

Boris Savić