Lonjsko Polje-Zanimljiva i hvale vrijedna lovačka manifestacija održana je na samom kraju godine u Lonjskom Polju. Radi se ”Županovom lovu” , prvom lovu ovakve vrste u Sisačko-moslavačkoj županiji, kojem je pored humantarnog karaktera, kao glavnog motiva, cilj bio i druženje svih županovih prijatelja, predstavnika političkog i poslovnog života, na kraju same kalendarske godine

Županov lov organiziran je uz zajednički trud i zalaganje Ive Žinića , sisačko-moslavačkog župana i LU ”Lonjsko Polje” Mužilovčica .

Okupljanje u lovačkoj kući udruge, uz debeli mraz i mjestimičnu maglu u dolasku, dalo je dodatnu atraktivnost ovom dijelu Lonjskoj Polja.

Domaćini su se iskazali od samog početka sa svom mogućom dobrodošlicom.

Iako je sam kraj godine pretrpan protokolarnim obvezama, odaziv u subotnji lov, pred samu Novu godinu, bio je izuzetan. Uz predstavnike gradova i općina, lovačkih udruga , županovih prijatelja i suradnika, lovu su se odazvali dožupan Roman Rosavec,  generali Mladen Markač i Drago Matanović, inače strastveni lovci, gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević i mnogi drugi.

Nakon doručka dobrodošlice uslijedilo je i postrojavanje za sam lov. Uvodnu riječ i pozdrav svim prisutnim lovcima uputio je predsjednik udruge Željko Strmić, dok se sa najavom i ciljem današnjeg lova prisutnima obratio župan Ivo Žinić naglasivši …” da su u ovom današnjem lovu i druženju, koji je prvenstveno humanitarnog karaktera, svi oni koji tu trebaju biti. Također, učinit ću sve da se ovakav lov održi i slijedeće godine i da postane tradicionalna manifestacija Sisačko-moslavačke županije ”….rekao je u obraćanju Ivo Žinić, zaželjevši i ovaj put svima sretne božićne blagdane te sretnu i uspješnu 2019. godinu

Riječ je preuzeo lovnik Dražen Poturica i detaljno objasnio teren, uvjete i sigurnosne mjere samog lova.

Uslijedilo je ulazak u , ovaj put, nepotopljeno, ali ledom okovano Lonjsko polje. Na glavnom putu ostavljamo osobna vozila, nastavljaju terenci i traktor sa prikolicom koji je razvozio lovce do njihovih mjesta.

Dalje je sve teklo po planu, naviše zahvaljujući odličnoj organizaciji lova, kvalitetnom i brojnom prigonu, te širokim prosjekama u moru amorfe koji su davali podjednaku šansu i lovcima i divljači. Povremena pucnja sa svih strana počela je neposredno nakon postavljanja štantova, uz neprekidno glasanje pasa.

Prekrasno sunčano vrijeme pojačalo je ugodu lova koji je trajao gotovo 3 sata.

Uslijedilo je sakupljenje i prijevoz lovaca u lovačku kuću i doprema ulova.

Ubrzo je složena lijepa štreka sa čagljem i nekoliko lijepih veprova na čelu, i sam lov je završen kao što je i počeo uz zvukove lovačkog roga

Svi učesnici lova preselili su se u lovački objekt, gdje je nakon vrhunskog obroka održana i lovačka svečanost krštenja mladih lovaca, kojima su ovaj put kumovi bili župan Ivo Žinić i general Drago Matanović.

Dobro organizirana lovačka fešta je uz vrhunske lovačke delicije i tamburaše potrajala do kasno u noć potvrdivši da je LU ”Lonjsko Polje” i više nego dorasla organizaciji ovakvih lovova.

Sav ulov doniran je Caritasu Sisačke biskupije i Domu za starije i nemoćne osobe u Glini.

Bez ikakvog pretjerivanja mogu reći da  ”Županov lov” ima sve predispozicije da postane tradicionalan lovački događaj za koji će se tražiti karta više.

Boris Savić