Sezona prigonskih lovova na divlje svinje konačno je počela. Uvjeti još nisu niti blizu idealnih, vegetacija je pregusta, u lovištima je još prisutna intezivna ljudska aktivnost, ali jednostavno se mora iskoristiti svaka prilika koja se pruža da se u praksi isproba German Precision Optics Passion 1-6x24i to u uvjetima za koje je u stvari i napravljena. Postojanost optike već smo isprobali serijom vrlo jakih hitaca 8x68s bez ikakvih pomicanja, isprobao sam i optiku u laganom pirschu i na čeki ,u sumraku i pokazala se dorasla i tim zadacima.

No, da malo preciznije predstavim ovaj primjerak super premium klase optika GPO.

Ovakve vrste optika, kod nas nazivane i širokokutna optika, prije svega su nastale iz potrebe za čvrstom, konstrukcijski superiornom optikom, sa kojim se može brzo reagirati u lovu na vrhunske predatore i veliku opasnu divljač. Radi se uvijek o dnevnom lovu u ekstremnim uvjetima, vrlo blizu divljači, koja se gotovo uvijek i kreće a često i krene na samog lovca.

Upravo zbog većine ovih karakteristika ovakve optike su postale vrlo popularne među lovcima na divlje svinje, koja je ujedno i jedina naša visoka divljač koja se lovi u pokretu.

GPO Passion 1-6x24i upravo je skrojen po potrebama lovaca na divlje svinje i u svakom slučaju se više nego dostojno bori sa konkurencijom koja je i do 50 posto skuplja.

Sama optika djeluje vrlo robusno i kako se meni sviđa, ništa od pomičnih dijelova se ne pomiče prelako, zoom, korekcija dioptrije ili kotač intenziteta crvene točke. Možda se netko i neće složiti, ali ja volim da svi parametri koje postavim na samom početku lova ostanu takvi do samog kraja, bez obzira da li se provlačili kroz grmlje ili nesvjesno na štandtu ”prčkali” po samoj optici. Ova optika se jednostavno opire igranju sa kotačićima što se na kraju očekuje od optike koja je predviđena i za lov na vrhunske predatore.

Optika je je teška korektnih pola kilograma, i bar na mom karabinu, bitno ne otežava , niti kvari balans(napominjem da je montirana po školskim parametrima, uz minimalna prilagođavanja) i duga 27 centimetara. Promjer tubusa je danas standardnih 3 cm. Sve leće su složene u HD konfiguracijama i toleriraju sve izvore i intenzitete svjetla . Iako sam na početku naglasio da neću gnjaviti sa tehničkim karateristikama, ponešto se ipak mora izdvojiti. Raspon povećanja je od 1:1 do 1:6, što je gotovo i korisni maksimum u ovoj konstrukciji. Paralakse nema, pa nema niti ručne korekcije paralakse. Na najvećem kutu tj. 1:1, optika ima malu rubu deformaciju slike koja ne utječe na oštrinu i kontrast, a koju je jednostavno nemoguće konstrukcijski eliminirati , a imaju ih sve optike koje sam ima priliku pregledati, tako da je bar što se tiče udobnosti za brzo pucanje na prosjekama meni najviše odgovara malo iznad tj. 1,25:1. Nestaju  sve deforamacije a slika je kristalno čista. Do ”jučer” je to takođe bio standard 1,25-4 ili slično. Punu sliku u svakom slučaju treba ostaviti za ekstremno gust teren, gdje je jedino bitno jasno naciljati i pogoditi divljač. Inače i za ovu vrstu optike , 1-6x24i ima ekstremno širok kut gledanja, pa je vidno polje bez povećanja 37 metara do 6 metara na najvećem(6x) povećanju, mjereno na 100 metara udaljenosti

Končanica je German G4i sa regulacijom intenziteta crvene točke. U GPO u su vodili računa o svakom detalju, tako da se crvena točka sama gasi nakon tri sata upotrebe, zaboravili ili ne to učiniti sami. Još jedan bitan detalj, tureti za horizontalnu i vertikalnu korekciju su u centimetrima, tako da je  1” klik”= 1cm na 100 metara(detalj koji se već desteljećima nije mogao naći niti na Europskim optikama). Tureti su restirajući, tj. nakon upucavanja izvlačenjem prema van ih postavljate u svoj nulti položaj, tako da svaka promjena municije postaje vrlo jednostavna. I ovdje su vanjske leće tretirane  GPO bright nanosima , koji olakšavaju čišćenje i održavanje leća bez grebanja i oštećivanja.

Cijeli dan druženja sa ovom optikom, koja nije prošala nezapaženo među ostalim lovcima, bila je čisto zadovoljstvo. Od čeke u gustoj magli, štandta na uskim i gustim prosekama do otvorene livade , gdje je opet dobro došlo onih 6x povećanja. Brzo podizanje karabina i nišanjenje prolazi vrlo fluidno, bez obzira na drugi fokalni plan, ali to je već pitanje i personalizirane montaže, koju svakako, sugeriram , treba prepustiti stručnjaku

I ovdje se potvrdila činjenica da sa činom nišanjenja kroz optiku, cijela puška postaje u stvari optika, te da uvijek , ali baš uvijek treba za dobru optiku izdvojiti maksimalnu svotu novca, pa i i na štetu nekih drugih dijelova opreme.

Ova optika pored ”Big Game” lovova postaje parametar upravo za ovakve brze lovove, gdje su reakcije u djeliću sekunde, da ne spominjem da danas na sve modernijim karabinima koji u pravilu nemaju mehaničkih nišana, bez adekvatne i kvalitetne optike lov postaje nemoguć.

GPO Passion optika nije za svakoga, što govori i ozbiljna cijena od 1300 eura, doduše vrlo kokurentnih u ovoj klasi jer je većina konkurenata znatno skuplja. GPO passion 1-6x24i predstavlja dugogodišnju, da ne kažem doživotnu investiciju(takva je i garancija) i predstavlja vrlo ozbiljan izbor, koji podrazumjeva korektnu cijenu i vrhunsku kvalitetu.

I na kraju optika je stvarno lijep dizajnerski uradak, koji izgledom prati sve gore pobrojane uporabne osobine i predstavlja pravi europski primjer lovačke opreme..

 

Boris Savić