Petrinja-Tradicionalno, već niz godina lovci LU ”Fazan” Petrinja svečano obilježavaju dan svih lovaca, Svetog Huberta. Nije to samo obična i jednostavna veselica već niz aktivnosti koji se rastegnu na cijeli dan.

Uobičajeno, sve počinje ujutro okupljanjem lovaca kod lovačkog doma udruge.

Na upisu lovaca nije pretjerana gužva koja je bila standard za ovaj lov prije Covid zabrana i restrikcija, ipak broj nije malen. Ispred doma vrući ćaj i sir za dobrodošlicu.

Već susrećemo niz poznatih lica i poneko po prvi put. Osobno ovom lovu prisustvujem niz godina. tako da nema iznenađenja, uostalom sa dosta njih smo se sreli nekoliko dana ranije u drugom lovu.

Službeni dio počinje u prostorijama udruge koja za ovu priliku zamjenjuje mjesto na kojem će se održati Sveta misa. Već nekoliko godina svećenici izlaze u susret udruzi i umjesto crke sve aktivnosti obavljaju u okviru same udruge.

Puna dvorana i dva svećenika, don Ivan Borić policijski kapelan Policijske uprave Sisačko-moslavačke županije, dugogodišnji duhovni vođa ove udruge i mladi fra Mate Bašić župnik župe Sv. Bartola u Hrastovici održali su prigodnu misu i pričest.

U skladu sa običajima nastavak je uslijedio vani gdje je fra Mate Bašić posvetio sve prisutne lovce i njihove pse.

Opet postrojavanje, ovaj put lovačko i dogovor za današnji lov, koji službeno otvara predsjednik udruge Ivica Kihalić, a nastavlja sa dogovorima i iznošenjem plana lovnik Marin Mokrović. Ovaj lov se inače odvija u dvije grupe, lov na sitnu divljač i divlje svinje. Ukupni broj lovaca staje na 70-tak, od čega mali dio ide u lov na sitnu divljač.

Lovi se Kotar šuma, jedno od najboljih lovišta u Sisačko-moslavačkoj županiji, upravo idealno smještana između Petrinje i Siska, na samo nekoliko kilometara od oba grada.

Dugačka kolona prema središtu šume, i i usput se vide promjene na ovom, dugogodišnjem arboretumu. Prilazi su očišćeni i uređeni, široke prosjeke vidljive daleko, šuma sve rjeđa, ali kako domaćin kaže divljači i dalje ima dovoljno.

Ipak, radni je dan, primjećuju se tekuće aktivnosti izvlačenja i rušenja drveća, tako da za ”pravi” lov ipak treba pričekati da se šuma smiri.

Brzi, konačni dogovor i tri štanta se razdvajaju. Ovdje  sve počinje vrlo brzo i tako završava, uvijek uz dobar uspjeh. Ovaj put je bilo nešto mirnije, lov je potrajao preko dva sata, brzo okupljanje, gablec u šumi dok se sakuplja divljač i doznajem da je ostvaren solidan uspjeh, taman dovoljan za ovaj dan.

Povratak u kuću, više se počast divljači ne daje u šumi, nego na pripremljenom mjestu pored lovačke kuće.

Svi čekaju svečani ručak dok i zadnje grlo nije obrađeno i smješteno u hladnjaču.

Uslijedio je dobar objed uz neizostavne tamburaše.

Boris Savić