Pisarovina- Konačno je počelo. Ranije nego inače, ali ionako se pokušavalo uhvatiti pokoji lijep dan u ovogodišnjem kišovitom kraju ljeta i početku jeseni. Konačno se i većina lovačkih običaja vratila na staro. Vidi se to u broju poziva za kolektivne lovove i već pomalo zaboravljenih zabrana okupljanja i druženja bez maski , ograničenog broja sudionka lova, glupih i nepotrebnih formulara, jednostavno klasično lovačko okupljanje sa jednom zajedničkom svrhom a to je lov.

Ovaj put idem u Pisarovinu, točnije Jamnicu Pisarovinsku, na poziv za otvorenje lova na fazane i ostalu sitnu divljač, štetočine, itd. Glavni ”nazivnik” je ipak lov na fazane. I napokon, 2. listopada, prekrasan , topao sunčan dan koji se provukao između neprekidne kiše, kao uslišenje lovačkih molbi za malo lijepog vremena.

Na kiše sada podsjeća samo poplavljena cesta Pokupsko -Pisarovina, radi koje smo skoro zakasnili na postrojavanje tražeći okolne prohodne puteve. Dolazim zajedno sa Ivicom Puškarićem predsjednikom LU ”Vepar” Dužica dugogodišnjim prijatelje LU ”Vepar” Jamnica Pisarovinska, ispred koje nas sa smješkom, bez obzira na kašnjenje, dočekuje predsjednik udruge Tomo Miković.

Malo o udruzi koja je formirana 1999. godine, kao sljedbenik LU ”Golub” Jamnica Pisarovinska a koja je osnovana prije gotovo 80-tak godina, dakle udruga sa priličnom tradicijom, posebno u ovim krajevima gdje su osnove društvenog života nosile vatrogasna društva i lovačke udruge. Udruga danas ima 63 člana , gotovo svi su domaći ljudi, bez obzira na blizinu Zagreba i Karlovca i gospodare lovištem I/125 Pisarovina-Jamnica površine nešto preko 5000 hektara. Od divljači ima svega , osim jelenske divljači, no ipak prevladava fazan i divlja patka, zajedno sa lijepim fondom srneće divljaći.

Ulazimo u lijepi dom koji je bio uništen za vrijeme Domovinskog rata, danas lijepo ugodno zdanje na samom ulazu u Jamnicu Pisarovinsku, dom udruge koja je proglašena najboljim lovozakupnikom Zagrebačke županije. Evidenciju obavljaju lovnici, tri mlada lovca Ivan Salajec, Ivan Zvonar i Marko Blažina, ozbiljni i ćutljivi, kasnije se u lovu koji je bio dosta organizacijski zahtjevan, moglo primjetiti da lijepo, bez dreke i galame vode kompliciran lov sa velikim brojem učesnika.

Brzi lovački doručak i 55 lovaca odlazi na neplanirani dio lovišta , budući da je planirani bio pod razlivenom Kupom. Lov traje ukupno gotovo tri sata, lovci su bili podijeljeni u tri grupe, i svi su polučili lijepe rezultate. Koliko je društvo angažirano i poželjan domaćin govori i činjenica da je bilo 30 gostiju iz 10 lovačkih udruga , iz 4 županije. Mene osobno je oduševila činjenica da je na samom početku sezone već napravljen red u lovištu, većina kultura je pobrana, električni pastiri su bez obzira na bogatstvo crne divljaći skoro nepoznat pojam i meni bitan detalj , nema ambrozije.

Povratak brojnih lovaca do zbornog mjesta, bogata štreka od 30-tak fazana, pozdrav divljači bez suvišne pompe, lovačko krštenje novog “lovca na fazane” , bogat ručak u tradiciji ovog kraja i vrijeme je za povratak, uz poziv za slijedeću godinu.

Boris Savić