Novska-Prošli vikend na redu je bilo jedno prekrasno zapadno slavonsko lovište. Radi se o Lovačkom društvu ”Jelen” Novska, a poziv je stigao od dobrog prijatelja Miroslava Vidakovića, inače nekadašnjeg predsjednika društva, a danas sve aktivnijeg lovca. Iako je naglasio da poziv podrazumjeva čisti lov, bez  uobičajenog pisanja i fotogafiranja, jednostavno si ne mogu pomoći.

Dogovorena nedjelja, dva dana ranije pažljivo praćena vremenska prognoza koja je vrlo jasno najavljivala cjelodnevnu jaku kišu, ali odustajanja nema. Buđenje po mrklom mraku,  zadnji pogled kroz prozor, sve je suho, brzo priprema te polazak. No već kod Kutine počinje lagana kiša. Što je tu je, ili kako bi Skandinavci rekli ..”nema lošeg vremena, samo sunce ili kiša, toplo ili hladno, svako je vrijeme dobro”…

Za manje od sat vremena sam na mjestu okupljanja, Miroslav već čeka, i odlazimo na jutarnju prozivku. Samo da ponovim, radi se o jednoj od najvećih udruga u Sisačko-moslavačkoj županiji, sa preko 100 lovaca, koja uspješno gospodari sa dva lovišta, ukupne površine više od 14000 hektara, sa lovno-gospodarskom osnovom koja obuhvaća svu divljač prisutnu u ovom kraju.

Današnji lov je ujedno i dugo očekivano otvorenje sezone prigonskih lovova na crnu divljač, kojom ovo lovište još uvijek obiluje.

Kiša polako pojačava, Franjo Rukavina , predsjednik društva, najavljuje današnji lov, pojašnjava o kakvom se lovu i gdje radi, te poziva na doručak kod novljanskog jezera, sada već turističke destinacije na samom rubu lovišta, koji je tradicija prilikom otvaranja sezone.

Nakon obilnog doručka, Mijo Ungar lovnik, raspoređuje lovce u prigon i nekoliko štantova i svi idemo na određena mjesta

Kiša ne prestaje, nakon kraće vožnje i malo dužeg hodanja zatvaramo lovnu prostoriju i lov počinje.

Kiša se pretvara prvo u pljusak, nakon toga u jaku, dosadnu kišu, koja počinje i stvarno smetati u lovu. Kabanice i kapuljače su na glavi, ne čuje se ništa osim stalnih prigušenih pucnjeva, ponekog psa koji pretrči u blizini, i sva osjetila se preusmjeravaju u vid. Dovoljan je trenutak nepažnje ili opuštenosti, pogled na krivu stranu i mogući odstrijel je propušten. I tako dva i pol sata, a kiša ne prestaje. Svejedno, povremena pucnjava se stalno izmjenjuje sa lavežom pasa i kiša ne umanjuje zadovoljstvo današnjeg lova. Nakon gotovo 3 sata prigon izlazi, lov završava i svi se okupljamo kod jedne od dvije lovačke kuće kojom društvo raspolaže.

I ubrzo sa svih strana počinju pristizati vozila sa ulovom. Usprkos otežanim uvjetima, lov je bio i više nego uspješan. Odstrijeljeno je dvadesetak divljih svinja. Počast divljači, izvrstan ručak i polako se spremamo za polazak. Gustu, još uvijek sačuvanu novljansku šumu napuštam za dana. Opet autoput i sve jača kiša, koja kao da ima namjeru padati zauvjek.

Na kraju, mogu reći da je ovo još uvijek jedno od bogatijih lovišta, uz dobro , opušteno društvo, čija gostoljubivost i dobro organizirani lovovi gotovo uvijek garantiraju lijep i uspješan lovni dan, kao što je uostalom bio i današnji.

Boris Savić