Lovačka udruga ”Naretak” Hrvatska Kostajnica, otvorila je ovogodišnju lovnu sezonu, za razliku od većine drugih udruga,skupnim lovom na fazane.

Lovačka udruga ” Naretak” Hrvatska Kostajnica postoji od 1922. godine i gospodari jednim od najvećih lovišta u Sisačko-moslavačkoj županiji, preko 16000 hektara, okuplja 120 matičnih lovaca, 30-tak pridruženih , okupljenih u osam grupa, koje samostalno organiziranju svoje lovačke i radne aktivnaosti, rekao nam je na okupljanju u Majuru, predsjednik udruge , Silvio Seidl.

Četrdesetak okupljenih lovaca pozdravio je predsjednik udruge, dok je o akciju MUP-a Hrvatske, pod nazivom ”Siguran lov” prezenterio jeMilko Prpić , dopredsjednik Županijskog saveza Sisačko-moslavačke županije, ujedno i član ”Naretka”.

Završen upis lovaca, uvodna riječ i piće dobrodošlice, uz činjenicu da je ovaj put bilo pasa koliko i lovaca, davale su nazanaku lijepog lova.

Podjela u dvije grupe, koje su sistematski trebale pregledati lovni dio u dužini od kojih 10 kilometara, i lov je počeo.

Na samom početku , iako je bilo nekoliko dobrih fermi i prilika za odstrel, vidjelo se da je lovište skoro cijelo pokriveno oborinskom vodom, kultivirani dio lovišta pod kukuruzom, uredno zaštićen električnom ogradom, koja je tijekom lova dezorijentirala nekoliko izvrsnih pasa. Ostatak lovišta izgleda kao ogledna površina za lov na fazana. Nažalost voda je učinila svoje, tako da je očekivani ulov izostao, ali mali ulov nije umanjio dobru organizaciju domaćina, budući da je na poprilično kompliciranom terenu vješto izbjegavano ukrštanje lovnih skupina.

Nakon nekoliko sati, lovno područje je isprečešljano, lovci i psi okupljeni, te u skladu sa običajima, na samom terenu analiziran lov, dana počast divljači i podjeljen ulov.

Naravno u najboljoj domaćinskoj maniri, lovačko druženje je nastavljeno u lovačkoj kući, gdje smo i saznali za povijest , pomalo neuobićajenog naziva ”Naretak “. Naime, radi se o šumi u okolici Hrvatske Kostajnice.

Boris Savić