Sve je otkazano, posao se “radi od kuće”, sve je naočigled stalo.  Ipak svako zlo za neko dobro. Minimalizirani izlasci i konačno na miru mogu sažeti informacije prikupljene u posljednih mjesec i pol dana koliko je proslo otkako je jedan od novih proizvoda German Precision Optics dosao u moje ruke.

Mala povijest ovih evaluacija. Prije nepune dvije godine i pune dvije lovačke sezone dobio sam priliku da se detaljno upoznam sa nekoliko proizvoda ove tvrtke koja je na tržiste u kratkom roku izbacila niz visoko kvalitetnih optičkih proizvoda od optičkih nišana, dalekozora do daljinomjera.

Zajednički nazivnik svih tih uradaka je ..”maksimalna kvaliteta za razumu cijenu”.. , što i ja nakon dvije sezone intenzivnog korištenja mogu potvrditi. Tijekom navedenog razdoblja nisam imao niti jedno loše iskustvo sa proizvodima German Precision Optics, doduše dva su bila iz super premium razreda tako da i nisam očekivao greške ili probleme, ali i optika ulaznog razreda, pa tako i prihvatljive  cijene me je takodjer ugodno iznenadila i uz ostale optike, našla stalno mjesto na jednom od mojih karabina, a koji sam nadogradio sa novim proizvodom GPO, crvenom tockom  Spectra dot, koja se ovih dana našla i na policama specijaliziranih trgovina.

Iako ne volim ”raspakiravanje” kao predstavljanje i ”ispitivanje proizvoda”, u ovom slučaju i to vrijedi spomenuti. U najboljoj maniri, sada već tradiciji tvrtke,  GPO Spectra dot dolazi u lijepoj dizajnerskoj ambalaži, koja pokazuje da se ne radi o uobičajenom predstavniku kineske hiper produkcije, ionako se baš sve proizvodi u Kini, razlika je samo u kontroli kvalitete koja bi trebala potvrđivati etablirane proizođače, nego o proizvodu sa vrlo sofisticiranim predstavljanjem na ovo napučeno tržište.

Pored same crvene točke, koja spada u kategoriju mikro točki, što po veličini, tako i po načinu montaže, tu je naravno uputstvo i garancija, rezervna baterija, krpica za čišćenje , alat za pričvršćivanje, te gumena zaštitna navlaka. Sam uređaj je malen ali i vrlo kompaktan i već na prvu djeluje kvalitetno, ukupna dužina je 64,5 mm težina bez baterije samo 103 grama. Lijep podatak koji potvrđuje da gotovo nema utjecaja na balans oružja na koji se stavlja.

Promjer objektiva je 20 mm, veličina točke manja od 3 MOA. Svi optički elementi od kojih je optika sastavljena imaju višestruke premaze tako da , iako se to ne navodi, optika s pravom može ponesti naziv HD optike. Meni vrlo zanimljiv i koristan detalj je dugme regulacije intenziteta crvene crvene točke je smještena (konačno)sa desne strane i ima 11 razina osvjetljenja, 6 noćnih i 5 dnevnih. Imam osjećaj da su u GPO uvažili sugestije profesionalnih lovaca i prema tome ovaj put složili prekidač. Iz ugašenog položaja se na jednu stranu odmah dolazi do najsvjetlije točke, a na drugu do najmanjeg intenziteta napravljenog upravo za prijelaz sutona u noć. Nema više beskonačne vrtnje dok se dođe do željenog intenziteta točke. Sama točka je, bez obzira na intenzitet, vrlo jasna bez refleksija i razljevanja u slučaju prejako doziranog inteziteta. Diodu napaja standardna CR-2032 barterija, uz proizvođačevu obećanje trajnosti od 50.000 sati. Nisam siguran ali ostala mi je upaljena preko tjedan dana u ormaru i nije se ništa dogodilo. Vlaga je smrt za sve optičke elemente i sa zadovoljstvom sam konstatirao da je vodootporna po IPX-7 standardu, tj. trebala bi izdržati i potapanje do metra dubine bez posljedica. Nitko od nas neće roniti sa karabinom, ali ova razina vodootpornosti je više nego dobro došla.

Naravno sve ovo se može pročitati i u nekoliko članaka koji se bave upoznavanjem sa proizvodima.

Dolazim i do trenutka montaže na oružje. U ovom slučaju odabrao sam potpuno renoviranu češku “staru damu”, točnije ZKK 600 iz 1967. godine u kalibru 8×57 IS. Izbor nije slučajan jer mi se učinilo da će se na taj način nabolje moći prezentirati funkcionalnost ovakve optike, koja tvornički ima predviđenu montažu na picanntiny ili weaver šine. U ovom slučaju tvornički je napravljen dosjed na prednjem i zadnjem dijelu sanduka karabina , po čemu su češki karabini  poznati.

To daje mogučnost poprilične uštede kod montaže i preskakanja još jedne baze koja košta i otežava pušku. Na karabinu je već montirana optika GPO 3-12×42, ulazna optika istog proizvođača, koja mi se, ruku na srce, pokazala i više nego dovoljna za naše lovove, tako da je nadopuna sustava  sa još jednom optikom za potpuno drugačiju namjenu, bez dodatne montaže, došla kao naručena. Naravno montažu je obavio Dražen Domjanković, uz jednu malu i financijski nebitnu adaptaciju i na  moj zahtjev na zadnju bazu, tako da je udaljenost od oka gotovo ista kao i sa prvom optikom. Složen karabin djeluje vrlo kompaktno, crvena točka je postavljena najniže što se može i niti ujednom trenutku ne kvari nišansku liniju, što se vidjelo nakon niza brzih podizanja i ciljanja u jednom pokretu, čemu ovo na kraju krajeva i služi. Uslijedilo je upucavanje, također kod Domjankovića, na streljani u Prečkom u Zagrebu, gdje se taj dio posla obavio , doslovno, sa tri metka. Uslijedila je proba sa desetak uzastopnih okidanja, te nova provjera, u kojoj se potvrdila kvaliteta optike i montaže. Na sreću odmah je uslijedilo i nekoliko lovova, u kojim se moglo potvrditi i sve gore navedeno, ali ipak ću konačni sud donijeti nakon sezone prigonskih lovova, kao jedine prave procjene za ovakve optike. Za sada mi sve izgleda kao da je GPO uspjeo napraviti iskorak u ovoj kategorije optika , cjenovnog razreda oko 300 eura, u kojem vlada velika gužva, ne samo činjenicom da se kontrola proizvoda radi u Njemačkoj, nego i sa nekoliko krajnje funkcionalnih rješenja, koje sam već vidio na nekim sličnim optikama, ali niti na jednoj sve zajedno. Mislim da će nakon izlaska svijeta iz karantene izazvane sa Corona virusom i prvih jesenjih lovovima na divlje svinje, moja ocjena ove optike biti u superlativima, ali ipak pričekajmo jesen i drugi dio ove priče. U međuvremenu ako nabavljate optiku za brzo pucanje, za koju nemate namjeru potrošiti cijelo bogatstvo, razmislite i ovoj crvenoj točci.

Boris Savić