Naizgled nemoguće ali uz dobru pripremu itekako moguće.
Već smo svi iscrpljeni od niza novih i starih ograničenja koja su nam promijenila život. Nemoguće je dovoljno ozbiljno i savjesno ukazati na nužnosti prihvaćanja nove situacije. Prvo su dovedeni u pitanje poslovi i osnovna egzistencija, a onda i ono malo slobodnog vremena s kojim pokušavamo vrlo racionalno i oprezno raspolagati.

No što je, tu je. Korona nas gazi i svaki dan je korak ispred i sve dalje od rješenja, ma što nadležni i odgovorni pričali a mi priželjkivali.

Kako održati lov u doba Korone? Pitanje koje si svi lovci potiho postavljaju, nema svečanih otvaranja sezone, samo se stidljivo odlazi u lov na sitnu divljač, uz niz samoisprika i očekivanju boljih dana. I onda poziv iz LD ”Prepelica ” Mahovo na skupni lov na divlje svinje.

Naravno, prvi organizirani ovogodišnji skupni lov se ne propušta. Nakon višednevnih zamornih kiša, izgleda da je i vrijeme na našoj strani. Na dan lova dan bez kiše, svitanje to i potvrđuje, uz mjestimičnu maglu tako tipičnu za Posavinu. Okupljanje dosta rano, već u 7 sati i se tu vidi ozbiljnost kojom je domaćin prišao ovom lovu Oko lovačke kuće dosta automobila, ne previše, taman da se ne pređu brojke . Na samom ulazu na terasu lovačke kuće dočekuje nas jedan od lovnika i mjeri temperaturu, baš kao na ulazu u bolnicu, u skladu sa svim epidemiološkim preporukama. Lovci koji su već došli drže se međusobno na zadanim udaljenostima, popisuju se lovci ,a uz standardne podatke, svaki današnji sudionik lova je potpisao potvrdu u kojoj izjavljuje da nije bolestan, te da nije bio u kontaktu sa oboljelim osobama. Naravno opet kompletne generalije, ovaj put za sve sudionike lova sa telefonom i emailom. Imam osjećaj da nije stvar u samoj formalnosti već da svaki potez ima itekako duboku svrhu. Dolazi predsjednik udruge Mario Šarec i svakom sudioniku lova dijeli zaštitnu masku i rukavice.

Lovci, njih 25, kako koji, bez obzira što se nalaze na otvorenom prosturu nosi zaštitnu masku. Atmosfera svejedno dobra.

Postrojavanje, ovaj puta malo drugačije. Iako je otvoren prostor, razmak je i više od 2 metra od lovca do lovca. Uvod u lov ovaj put daje predsjednik udruge Šarec, naglašavajući nužnost discipliniranog ponašanja vezanog uz koronu te naravno opće uvjete sigurnog lova. Okupljenim lovcima ništa novo, naviklo se odavno na lovačku disciplinu, pa nešto dodatne epidemiološke discipline nije ništa novo.

Odlazak u lovište je također obavljen uz sve mjere opreza, u nijednom voziliu nije bilo više od dva lovca.

Dolazak na mjesto lova i dalje je sve uobičajeno, skidaju se maske, udaljenosti su najmanje 70-80metara između lovaca, a mnoštvo tragpva obećavalo je i dosta divljači. Tako je i bilo. To ovdje ide relativno brzo, lovište je takvo da se ”štantane” lokacije brzo prolaze. Niz pucnjeva usprkos vrlo bujnoj vegetaciji koja ne dopušta nikakvo opuštanje, i tako gotovo dva sata. Lov završava i na isti način kako je počeo završava, u redu i disciplini. Ovaj put sam namjerno izostavio , doduše lijepu ”štreku” , pozdrav divljači i završno postrojavanje.

Gulaš na otvorenom uz fizičku distancu i lov završava. Pričekao sam nekoliko dana sa ovim člankom ukoliko bi se ipak dogodila neka nepredviđena okolnost(ipak je Sisačko-moslavačka županija bila ovih dana u vrhu zaraze COVID-19) ali ništa loše se nije dogodilo. Dakle ipak se može, pitanje je samo organiziranosti pojedine lovačke udruge, a lov kao aktivnost u doba korone je i više nego dobrodošla aktivnost, budući da se osnovi parametri ponašanja u pandemiji ovde nameću sami od sebe, po samoj definiciji ove, nama svima drage, aktivnosti.

Boris Savić