Petrinja- Sezona lovova prigonom na divlje svinje je na samom vrhuncu. Aktivnosti se poklapaju sa blagdanima ali lovovi se ne propuštaju iako ih ima dosta. Većina udruga ih prigodno organizira ,ali poziv u ”Fazan” Petrinja se jednostavno ne propušta.

Dan ranije bio je prilično naporan lovni dan po dubokom snijegu, ali lov u Kotar šumi je nešto što ne propuštam.

Udruga o kojoj sam dosta pisao, a i još nekoliko natpisa je u pripremi, izgleda jednostavno ne može napraviti loš lov.

Ali da ne počnem sa samim superlativima, to je ipak nagrađen trud i zalaganje svih članova ove visoko disciplinirane, lovački potpuno uhodane udruge.

Kotar šuma, arboretum između Petrinje i Siska ove godine je veliko gradilište. Probijaju se novi putevi, razminiravanje ne prestaje, ekspoalatacija šume na vrhuncu, a već neko vrijeme su u tijeku i intenzivni radovi na dijelovina JANAF-ovog cjevovoda koji prolazi po sredini šume. Za očekivati bi bilo da će se ovakvi intenzivni radovi negativno odraziti na populaciju divljači ali to se nije dogodilo. Čak je i značajna populacija vuka koji je tu stalno prisutan već godinama ostala ista.

Organizacija kao i uvijek na visokoj razini. Upisi gostiju i domaćih lovaca obavlja nekoliko domaćina, tako da i taj dio protječe brzo.

Jutarnji čaj, sir dobrodošlice, uvod u lov od strane lovnika Ivana Palajića i gotovo stotinu lovaca u samo nekoliko minuta kreću po grupama u lovište . Ulaz u Kotar šumu izgleda kao iz bajke i savšeno se uklapa u božićni ugođaj. Za razliku od prethodnog dana, u nedjelju je cijeli dan sunce iako je još malo hladnije.

Kod jednog od niza lovno-gospodarskih objekata, ostavljamo vozila i dalje se nastavlja prilično naporan uspon uz brdo i zatvara štant sa tri strane. I taman nakon što smo se nakon napornog uspona uspjeli smiriti na štantu, počinje ono u čemu se ”Fazan” Petrinja razlikuje od mnogih udruga i lovišta. Samo što su se počeli javljati psi, počinje učestala pucnjava, koju sam u jednom trenutku čuo doslovno sa svih strana. Divljač se pokrenula, (nakon lova smo napravili brzu analizu i potvrdili činjenicu da je na relativno malom terenu uočeno nekoliko većih krda divljih svinja po procjeni 120-150 jedinki).

Intezivnan lov trajao je gotovo 40 min, nakon 2 sata, kako je i previđeno, lov završava. Divljač se izvlači na puteve i već je tu predsjednik udruge Josip Dolenec, koji sa traktorom prikuplja ulov. I dalje sve teče bez zastoja. Gablec na snijegu, kuhano vino i lovačka vatra upotpunjuju cijeli doživljaj. Ubrzo stiže i sva odstrijeljena divljač, brojka staje na 30-tak odstreljenih jedinki svih dobnih skupina. Slijedi počast divljači, uručenje grančica strijelicima, te prozivka svakog učesnika lova sa izvještajem o broju pucnjeva, odstreljenoj i viđenoj divljači. I sve to je gotovo za vrlo kratkog dana, tako da se uspjela napraviti i uspješna zajednička fotografija. Odvoz odstreljene divljači do lovačke kuće uz napomenu da svi, uključujući goste sudjeluju u obradi divljači. Ručak i prekrasan lovni dan koji može svima poslužiti kao primjer u svim segmetima, je gotov. Ostaje mi samo se nadati da će slijedeći poziv uslijediti uskoro.

Boris Savić