Farkašić- Lovačka udruga “Kuna” Sela bila je ovogodišnji je domaćin lova na divlje

svinje u prigodu blagdana Sv. Huberta, zaštitnika lovaca. Ta tradicija koja traje već duže vrijeme, jednostavno se održava svakog 3. studenog , na dan samog blagdana bez obzira, koji je dan u tjednu, tako da je ovaj ponedjeljak ugošćeno preko 70

lovaca, domaćih i gostiju u najboljoj tradiciji “Kune ” Sela.

Ovim lijepim i raznolikim lovištem uspješno upravlja stotinjak matičnih članova, mahom starosjedioca, uz pomoć 30-tak pridruženih članova.

Ugodni razgovor privodi se kraju, magla koja je od jutra pokrivala lovište se razišla, upisi sudionika lova , postrojavanje lovaca, pozdravna riječ predsjednika udruge Đure Bugarina i tajnika Stjepan Zemana, odvajanje u grupe i lov može početi.

Organizatori su za današnji lov odredili zanimljiv dio lovišta, praktički preko puta same lovačke kuće, koji više podsjeća na lovišta po Banovini nego na Pokuplje, i prije nego što su se štandovi razvukli svaki na svoju stranu, počinje glasanje pasa sa svih strana, čuju se i prvi pucnji, i tako naizmjenično, bez prestanka, gotovo puna tri sata.

Konačno dolazi pogon , sakupljaju se psi, i sa svih strana stižu lovci sa lovinom.

Izvlačenje odstrela ne traje dugo, izvrsna organizacija se vidi i u to dijelu lova.

Za manje od sat vremena sva odstreljena divljač je već u “štreki”, sa kojom se svaki organizator može samo ponosti, mahom nazimad i prasad.

Počast divljači se u “Kuni” Sela daje na malo drugačji način, uz muzički završetak članova društva, naravno uz sve ostale ustaljen običaje.

Lovački dan se nastavio odlaskom na Svetu misu u povodu blagdana Sv. Huberta u mjesnu crkvu u Starom Farkašiću, te povratkom u lovačku kuću i pravom lovačkom zabavom do kasno u noć.

Boris Savić