Varaždin, Vinica- Isto kao i prošle godine sezonu konačno zatvaramo u LU „Opeka“ Vinica. Nije to ništa posebno, samo lijepi običaj koji se polako pretvara u tradicionalni. Potvrda dolaska je učinjena poodavno, bez suvišnih pitanja, sve se više-manje zna. Lijepa mala udruga, 50-tak članova, na isto tako malom terenu jedva 2800 hektara, vrlo urbanizirano, ali raznoliko i od prošle godine bogatije za još jednu lovnu divljač, divlju svinju.

Lov na divlje svinje u Vinici mi je prošle godine zvučalo kao dobra šala, sve dok prošle godine nije malo krdo protutnjalo iza mene. Ove godine sam poziv primio ozbiljnije, iako sam lov nipošto nije glavni razlog dolaska u ovu simpatičnu udrugu.

Početak veljače, prekrasan dan i okupljanje malo kasnije nego što je uobičajeno. Ispred lovačkog doma već je gužva, a tijekom upisa saznajem da se okupilo gotovo 70 lovaca na ovo zadnje, prigodno druženje. Među okupljenim lovcima dosta poznatih lica i viđenijih lovaca i iz ostatka Hrvatske.

Nastavak je uobičajen, nakon doručka, upoznavanje sa lovištem i današnjim lovom. Lov vode lovnik Krunoslav Peharda i predsjednik udruge Tomislav Hrženjak izdvajaju prigon i dijele štant u tri grupe. Polazak i vožnja kroz lijepa vikend naselja do poznatog mjesta gdje se isti lov održao i prošle godine.

Mali dio štanta postavljam i ja kao već „iskusan“ gost, i prema tragovima moglo bi se nešto očekivati.

Nažalost dva sata brzo prolaze, bez potvrde lova, i brzi povratak u lovački dom, gdje su kuhari očekivano odradili dobar posao.

Zajednička fotografija ispred doma i selimo su u lovački dom, gdje se sve nastavlja po planiranom rasporedu, ručak, muzika ukratko fešta. Lov nije potvrđen , to ionako nije važno, opet su se sreli stari prijatelji i poznanici, proveli lijep i ugodan dan u dobrom društvu, bez „gnjavaže“ oko divljači. U  lovačkom „kalendaru“ već ostavljam rezervirani termin za ovaj lov u slijedećoj sezoni.

Boris Savić