Kostajnica- I konačno je počelo. Otvorenje i sezona grupnih lovova na divlje svinje postaje sve više najvažniji lovački događaj u godini.

Poziv , sada već tradicionalno stiže iz LU Naretak Kostajnica, koje je organiziralo otvorenje lova u zadnjem danu rujna. Ova udruga, jedna od najvećih u Sisačko-moslavačkoj županiji, svake godine organizira otvorenje grupnih lovova u drugoj lovnoj grupi i ove godine je došao red na lovnu grupu “Svinica”, koja gospodari s gotovo 5000 hektara.

Subota, prognoza predviđa lijep dan, ali jutarnje temperature se već niske. U Sisku 6 stupnjeva, Sunji 3 a u Svinici na Banovini 1stupanj. Prohladno ali lijepo jutro. Okupljanje je kod nekadašnje osnovne škole, kojom trenutno upravlja lovačka udruga, i sve je kako treba biti. Gostoljubivi domaćini na čijem čelu je Milko Prpić predsjednik udruge, dopredsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije i dogradonačelnik Hrvatske Kostajnice, dočekuje svakog ponaosob uz piće dobrodošlice, čaj ili kavu, po izboru . Slijedi uobičajeni doručak i utrđivanje brojnog stanja lovaca. Iako je tek početak sezone, i lovi se u ”zelenom”, gosti su došli iz društava sa područja županije, Varaždina , Paga itd., ukupno 85 upisanih lovaca.

Uz pozdrav Milka Prpića i lovnika Josipa Slabinjca, sa lovištem i terenom te današnjim lovom prisutne lovce je upoznao grupovođa Ilija Krstanović, ujedno i član Izvršnog odbora udruge

Izdvajanje prigona , uz napomenu da će lov ipak potrajati malo ”kraće” dva do tri sata, i štandt se polako razmješta i pokriva prilično velik dio lovišta.

Ukratko, i bez vidljive aktivnosti pasa, ništa se nije događalo. Hladno jutro koje se do podneva pretvorilo u krasan i topao jesenji dan, samo je olakašalo čekanje na štandtu .

Prvi pogonići sa smješkom izlaze na linije, štandt se povlaći natrag i većina lovaca ima u rukama vrganje koji su ove godine svugdje, a posebno na Banovini, rodili kao rijetko kada.

Okupljanje ispred lovačke kuće ovaj put bez štreke, , izvrstan ručak i uobićajena veselica. Lijep uvod u sezonu koja obećava.

Boris Savić