Novska-Poziv na otvorenje lova na divlje svinje, u nekom od slavonskih lovišta, naprosto se ne odbija. Još kada se radi o lovištu na krajnjem istoku Sisačko-moslavačke županije , u koje , ipak navratimo nešto rjeđe, znalo se koje ćemo lovačko društvo predstaviti ovaj put.

Radi se o LU “Jelen ” Novska, koje sa svoja dva lovišta, državno i županijsko pokriva i nizinski i brdski dio. To se naravno odrazilo i na lovno gospodarsku osnovu, koja pokriva svu divljač ove regije, i organizacijski ustroj same udruge.

-Lovište je “podjeljeno” u dvije lovne jedinice, Novsko brdo i Muratovica, koje su prema osobnim afinitetima podijelili članstvo prema vrsti lova i mjestu stanovanja. Pored velikog lovišta, 15000 hektara, udruga posjeduje i dvije lovačke kuće, po jedna u svakom lovištu, kojim uzorno gospodari 130 lovaca, mahom matičnih članova-, rekao nam je u jutarnjem razgovoru predsjednik udruge Miroslav Vidaković.

Za ovaj lov bio je previđen brdski teren Novskog brda, idealan teren za početak sezone.

Okupljenim lovcima kojih je na otvorenju bilo gotovo stotinu, obratio se voditelj lovne jedinice Franjo Rukavina, dok je pravila lova pojasnio uz nužne obavijesti lovnik Mijo Ungar.

Domaćini su se pobrinuli da otvorenje ima i nešto drugačiji protokol nego inaće. Naime, lovište Novsko brdo se nalazi sjeverno od grada Novske, svega nekoliko kilometara od središta grada. Prvo stajemo uz Novljansko jezero, doručkujemo u prekrasnoj atmosferi omiljenog novljanskog izletišta, te već podjeljeni u grupe krećemo na svoja mjesta.

Dosadna kiša koja nas je namakala od ranog jutra prestaje, i sunce pokazuje ljepotu brdske šume i nakon palog lista.

Teren je prilično zahtjevan, brdski. Našu grupi vodi iskusni Mirko Bilman, koji je ujedno i voditelj lovno gospodarske osnove udruge , polako , u tišini se razvlačimo prema dogovoru.

Duže vrijeme se ne događa ništa, a onda nekoliko srnećih “komada” , te tri košute koje su oprezno prošle kroz štand, na svega nekliko metara od lovaca, najavljuju početak komešanja u šumi. I sporadični pucnjevi povrđuju da se nešto događa, iz prakse već znam da takvo odmjereno pucanje u pravilu znači siguran odstrel. Tri sata prigona prolazi relativno brzo zahvaljujuči prelijepom jesenskom danu. Slijedi odlazak u lovačku kuću, brzo izvlaćenje odstreljene divljaći , i prepričavanje viđenog i onima stretnijim, odstreljenog.

Štreka lijepa, brojčano i trofejno, možda je prvi vepar u štreki  u medalji ali to ostavimo službenoj procjeni.

Naravno. Početak je sezone te, u pravoj slavonskoj maniri je uslijedila i prava lovačka zabava, uz gulaš i domaćeg odojka.

Završavamo uz poziv koji se ne odbija, da obiđemo i doljnji dio lovišta, uz već poznati lov na zeca i fazana.

Boris Savić