Glina- Godinu dana nakon potresa koji je svima promijenio život i opet se susrećemo u tradicionalnom lovu na blagdan Sveta tri kralja, koji samo prošle godine nije održan u organizaciji LU Hrvatski dragovoljac iz Gline.

Lovačka udruga koja je sigurno najgore prošla u ovom potresu, koštalo je to netom završene i uređene lovačke kuće, za koju je spremano otvorenje i već tiskane pozivnice. Dojam nije više adrenalinski kao netom nakon potresa, već pomalo otužan . Objekt i dalje stoji, neupotrebljiv i po život opasan za bilo kakvu aktivnost. Za aktivnosti udruge je osposobljen i sa daskama zatvorena rasjecaona divljači, te još jedan priručni prostor. Slika ista kao i u okruženju , medijski eksponiranom gotovo svaki dan. Majske Poljane su postale sinonim za ovaj potres.

Ipak, kako nam rekao predsjednik udruge Vlado Rožanković…”bolje da nestane selo, nego običaji”… Održavamo ovaj lov prvenstveno kao zahvalu svim pojedinačnim donatorima, koji su svoju vrijednu donaciju uplatili direktno na račun udruge ili dovezli na lice mjesta. Da toga nije bilo pitanje kada bi i dali bi uopće mogli početi sa obnovom koja u ovom slučaju znači rušenje lovačkog doma i sve opet iz početka. Tu su bili prilozi iz Vukovara, Darde, Ravne gore, nekoliko udruga iz Slovenije, Zagreba i kao kuriozitet donacija jedine udruge iz Sisačko-moslavačke županije LU ”Jelen” Novska. Unaprijed se ispričavamo svima koje smo slučajno izostavili.

Centar života ove udruge je također kontejner, univerzalni simbol stradanja na Banovini i pokušaja da se sa nekom inačicom ”normalnog života” ipak nastavi.

Ipak, prigoda za koju se nekad tražila pozivnica više i dalje se nastavlja, ovaj put za predstavnike onih koji su nesebično i odmah priskočili u pomoć. Nažalost, trenutni kapaciteti udruge jednostavno ne zadovoljavaju potrebe, tako da je broj lovaca stao na 50-tak i poklopio se sa obnovljenim epidemiološkim mjerama.

Svejedno, jutarnja atmosfera je bila izvrsna, svi gosti i domaćini sa smješkom na licu, prilika je to sresti lovce koje nismo vidjeli i godinu dana. Piće dobrodošlice doručak i priprema za događaj dana. Postrojavanje na skučenom prostoru, pozdravna riječ Vlade Rožankovića koji preuzima prigon i predaje riječ i daljnje ativnosti tihom i samozatajnom dugogodišnjem lovniku Davoru Puškariću koji detaljno objašnjava teren i način današnjeg lova.

Dan vlažan i hladan, kiša se dobro ispadala tako da su svi pristupni putevi puni vode. Na sreću lovi se povišeni dio , ne predaleko od lovačke kuće . Dalje sve ide kao i inače. Tri sata štanta uz povremenu kišu i stalnu aktivnost pasa i lovaca garantira uspješni lov.

Povratak  i kraće iščekivanje pogonića koji uvijek imaju za pričekati nekog od

vatrenijih pasa. Štreka je uredno složena, za dana, i uz počast divljači, ovo je bila i prilika za nekolicinu lovaca da prođu i lovačko krštenje. Uz smijeh i ovaj dio prolazi na zadovoljstvo svih prisutnih. Uslijedio je izvrstan ručak u improviziranom objektu i obavezne tamburaše do kasno u noć. Još jedanput prkos i inat lovaca iz ovog kraja jednostavno ne daju drugu alternativu nego ići dalje ne prepuštajući se malodušnosti. Nadam se da će već slijedeće godine biti vidljivih pomaka u revitalizaciji udruge, te da će ovaj lov opet imati onaj blagdanski značaj koji je imao niz godina do sada.

Boris Savić