Sunja-Sezona kolektivnih, prigonskih lovavova na krupnu i sitnu divljač praktički je gotova. Ostao nam je još pokoji lov na svinje i fazane, a slijedi mjesec sve popularnijeg lova na predatore i šljuku. Ipak još se grozničavo priprema pokoji lov između nemogućih ovosezonskih vremenskih uvjeta.

Lov se još može održati u brdovitim lovištima, dok je u nizinskim gotov.

Prilika je to i da posjetim meni dragu udrugu koja usprkos svim navedenim problemima nije odustala od planiranog lova na divlje svinje.

Maglovito , vlažno jutro nije obećavalo ništa lijepo. Vožnja do Staze iza Sunje, dolazak do doma, (bio sam i malo skeptičan prema mogućem odazivu lovaca) i praktički je nemoguće naći slobodno mjesto za automobil. Iako se radilo o društvenom lovu bez puno gostiju, odaziv je bio velik tako da se za lov okupilo preko 60-tak lovaca, za ove uvjete respektabilan broj.

U LU ”Staza” Staza pored Sunje ovakve lovove shvaćaju vrlo ozbiljno, nema neformalnog okupljanja i odlaska u lov. U udruzi koja je prošle godine obilježila 90. godina postojanja uvijek se vodi pažnja oko detalja. Obvezni upis uz rečenicu dobrodošlice i šalju vas pod nadstrešnicu, gdje već čeka doručak .

Polako se obavljaju i zadnje pripreme, završava se zakuska i slijedi postrojavanje i uvod u lov. Prisutnima se obraća predsjednik Ivica Dasović, koji je radi zdravstvenih razloga bio odsutan gotovo cijelu sezonu. Drago mi je vidjeti da je opet tu. Pozdravi i želje za uspješnim danom i riječ preuzima mladi lovnik Vjekoslav Drvodelić naglasivši , da izbjegavamo , koliko je moguće noseće ženke divljih svinja, iako je još uvijek otvorena sezona na divlje svinje svih spolova i uzrasta. Rečenica koju rado čujem prije lova iako u zadnje vrijeme sve rijeđe.

Dio određen za lovište je 6-7 km udaljen od lovačkog doma, kraća vožnja i slijedi duže hodanje do mjesta dočeka prigona. Što se više spuštamo, sve je više blata i vode koja je napunila sve rupe i kanale. Na sreću uspjelo se uspješno preći preko dva veća kanala, ovdje voda ipak još nije toliko narasla. Uslijedio je ravničarski šumski dio gdje se mješa nova i stara šuma, idealno. Igrom slučaja ostajem baš na mjesti koje bih i sam odabrao. Dolazi i prigon , kreće od nas i nije prošlo desetak minuta i onaj priželjkivani lavež pasa koji su pronašli plijen se čuje iz nekoliko pravaca. Sporadični pucanjevi označavaju da će lov biti i potvrđen.

Izbor mjesta na štantu pokazao s dobar . Nakon nekih sat vremena na tridesetak metara u laganom trku se pojavio mladi vepar, međutim konfiguracija drveća i grmlja mi je otvorila samo jednu priliku . I trenutak prije mog hitca odjekuje pucanj susjednog lovca, vepar pada, još jedan za potvrdu i vepar je na zemlji. Čestitam mladom lovcu na lijepom odstrijelu, bez knedle u grlu i bez obzira na činjenicu da sam ga pratio nišanom trisetak sekundi, mladi gospodin je jednostavno bio umiješniji i bolje sreće. Nakon gotovo 3 sata lov završava, slijedi opet naporan povratak, ovaj put uz sve veću uzbrdicu. Povratak u lovačku kuću i prepričavanje događaja tog dana. negdje usput se maglovit dan pretvorio u prekrasan sunčani. Vrlo brzo je dovezen i današnji ulov, lijepa štreka svih spolova i uzrasta. Uslijedio je pozdrav divljači, uz čestitke strijelcima i selimo se u lovački dom na izvrstan gulaš. Dan koji nije obećavao previše pretvorio se u krasan lovački dan prvenstveno zahvaljujući domaćinima. Da se sve ipak ne bi završilo ”za dana” pobrinula se muzika koja je produžila dobru atmosferu do duboko u noć.

Boris Savić