Petrinja-Prigodni lov kojim se obilježava Dan Sv. Huberta lov je kojem godinama učestvujem na poziv LU ”Fazan” Petrinja. Ovdje je to i ujedno službeni početak lovne sezone. Ove godine je u ovoj udruzi niz novina, osim sanacije štete na lovačkom domu koja je obavljena u rekordnom roku, do izbora novog vodstva udruge.

U svakom slučaju neke se stvaru nikad ne mijenjaju, a to je jutarnje okupljanje gdje se sa puno lovaca nisam podružio i punu godinu. Upisivanje za lov, čaj i već tradicionalni sir s kojim dan počinje. Skupilo se taman dovoljno lovaca za uspješan lov. Već nekoliko godina, usprkos pandemiji i potresu, ovdje s

e organizira sveta misa u prigodu blagdana Sv. Huberta u prostorijama lovačkog doma, nakon koje je usljedilo posvećivanje svih sudionika današnjeg lova, lovaca i njihovih vjernih pratilaca. Lijep običaj koji polako ali sigurno hvata temelje.

Postrojavanje, lovci mogu birati između lova na divlje svinje ili sitnu divljač, na što se odlučuje svega nekoliko lovaca. Ipak je ovo dan grupnog lova.

Lokacija ista već nekoliko godina u istoj prigodi i garantira uspješan lov.

Sve prisutne je pozdravio novi predsjenik Ivica Kihalić, te prepustio lovački dio priče novom glavnom lovniku Marinu Mokroviću i polazak prema Kotor šumi.

Već na prilazu bitno promijenjena slika. Kotor šuna je nakon više od četvrt stoljeća ogromno šumsko gradilište. Privođenjem kraju razminiravanja počeli su i veći zahvati ekspolatacije ove lijepe šume. Arboretum se polako pretvara u sječu, iako moram priznati , onako laički, da je većina posječenog trebala biti obavljena odavno.

Šumske prometnice u lošijem satnju nego prošle godine također pokazuju o veličini radova u Kotor šumi.

Dolazimo do polazne točke današnjeg lova i postojeći objekt je dobio neke nove sadržaje. Svaki put nešto novo u ovoj udruzi.

Na štantu se razvlačimo dosta gusto, 80-90 metara od lovca do lovca , lijepa, široka i očišćena prosjeka. Svi uvjeti za dobar lovački dan su tu, iako nisam primjetio svježe prijelaze koji su inače prisutni po cijelom lovištu. Lov počinje i nakon pola sata primjećujem da se događa nešto čudno i za ovaj dio lovišta neuobičajeno. Iako je u lovu velik broj dobrih i iskusnih pasa, gotovo se i ne čuju, nastupa tišina i ništa se ne događa gotovo sat vremena. Na rubnim dijelova nekoliko sporadičnih hitaca i to je sve.

I onda susret, koji mi se u prigonskim lovovima dogodio u podužem lovačkom stažu nekoliko puta, ali nikada nisam to spominjao budući da sam bio jedini svjedok i postojala je realna opasnost pretvaranja u ”lovačku priču”.

Ispred mene se u potpunoj tišini stvorio vuk, vjetar je bio na mojoj strani tako da je susret potrajao gotovo 30-40 sekundi, potiho sam zazviždao, reagirao je kao srnjak, stao i pogledao ali i u djeliću sekunde nestao od kuda je i došao. Pomalo nadrealni susret nakon kojeg se čovjek pita da li se uopće i dogodio ili je to samo lovačka želja. Lov ubrzo završava i na povratku saznajem od ozbiljnih lovaca i ostale detalje. ”Moj” primjerak nije bio jedini. Na potezu manjem od kilometra primjećen je čopor od ukupno 8 komada vukova koje se bez previše nervoze prebacio u mirniji dio lovišta. S ovim su i definitvno potvrđene priče lovaca do čijih riječi držim a koje slušam već niz godina o sve brojnijem prisustvu vukova u lovištima ”Fazana” Petrinja. Slobodna procjena govori o dva čopora od 6 do 8 jedinki i to na području oko 5000 hektara između Siska i Petrinje, nadomak oba grada. Prisjećam se priča nakon svakog prigonskog lova gdje je gotovo uvijek bilo viđeno jedan ili dva primjerka vuka. Sve skupa ima smisla. Usljed radova teške šumske mehanizacije ovaj čopor je potražio malo više mira na drugo dijelu lovišta, što i objašnjava slabo priisustvo divljih svinja i to tamo gdje ih je inače bilo u izobilju.

Da li je ovo eskalacija stalnog prisustva većeg broja vukova blizu većih gradova vidjet će se uskoro, no činjenica je da je problem prisutan i sve veći. Svjestan sam da se ovim člankom mogu otvoriti pitanja koja se neće svakom svidjeti, ali to su činjenice koje se ne mogu jednostavno ignorirati.

Svejedno lov je ipak potvrđen, odstrijeljeno je nekoliko divljih svinja. Uz lovački pozdrav divljači i predaje grančica sretnim strijelcima lov je završio. Obilježavanje dana koji je usprkos prognozama prošao bez kiše nastavio se u ugodnom ambijentu novouređenog lovačkog doma.

Boris Savić