Bratina-Evo nas opet u LD „Srnjak“ Bratina. Drugi put u jednoj sezoni nije malo, ali nakon lijepog i uspješnog lova na fazane stvarno me je zainteresirao poziv na lov na divlje svinje. Datum je odavno rezerviran i to je bio blagdan Sveta tri kralja, u lovačkom kalendaru, vrlo zanimljiv datum na vrhuncu sezone, gdje se većina udruga trudi napraviti dobar i zanimljiv lov.

Meteorološki dan nije obećavao puno, najava ¨“Zvijeri sa sjevera“ uništavajućeg Vortexa, sveo se na slinavi kišni dan, koji je slabom kišom natapao baš cijevi lovni dan.

Naravno, na ovakav blagdan, na prometnicama se vide , u pravilu, u rano jutro samo terenci sa ljudima u naranđastim prslucima. Niti današnja subota nije bila iznimka.

Okupljane ispred lovačkom doma udruge, novouređenog i iz temelja adaptiranog objekta s kojim se s pravom ponose domaći lovci. Gužva na parkiralištu je najavila i dobar odaziv. Na upit koliko lovaca očekuje, uz slijeganje ramenima i smješak predsjednik društva Josip Žeravica, je lakonski odgovorio..”vidjet ćemo, pozvano je dosta lovaca, pa koliko ih dođe“,.. I odjednom neprekidna kolona vozila se počela slijevati na već  gotovo popunjeno parkiralište. Polako se počela stvarati i gužva na upisu lovaca, ali i to je  prošlo vrlo fluidno. Dva, tri lovca su to obavila, s obzirom na broj lovaca, vrlo brzo i bez gužve.

Organizacija ovakvog pozivnog lova je problem i za puno veće udruge, međutim ovdje se to nije osjetilo. Nakon pozdrava sa dosta već poznatih lovaca i prijatelja te ponekog novog, polako se svi sele ispred lovačke kuće. Na upit koliko je lovaca na popisu, uz zadovoljni izraz lica Žeravica je tiho odgovorio „nećeš vjerovati- 97 lovaca“, impresivan lov za udrugu koja  broji 47 članova i raspolaže sa 2600 hektara lovišta.

Postrojavanje , pozdrav od strane predsjednika i zajedno sa lovnikom Mladenom Peršinom, počinje slaganje u grupe, poveći prigon i tri štanta. Organizacijski posao iz pakla, ali vrlo brzo se izlazi sa parkirališta i kreće na zadane dijelove terena.

Kiša i dalje dosadno pada, ali nitko se na to ne obazire. Kraća vožnja, i dalje se nastavlja pješice. Moj štant razvodi Josip Žeravica i 20-tak lovca pokriva liniju od  gotovo dva kilometra .

Dalje sve ide uobičajeno, poneki lavež pasa, pucanj u visokoj šumi. Ne treba zaboraviti da se radi o lovištu u zagrebačkoj županiji, do sada marginalnom lovištu na divlje svinje. Sve traje gotovo tri sata bez velikih uzbuđenja, saznajemo da je lov potvrđen, malo razočarenje kod domaćina jer je došlo do krive interpretacije puta prigona, što se po njihovom mišljenju odrazilo na veličini štreke. Brzo presvlačenje, kiša je uspjela natopiti robu, i povratak u lovačku kuću, gdje je sve već spremno za onaj drugi dio. I tu se vidi izvrsna organiziranost domaćina , a to je smještaj i ugošćivanje 100 uzvanika s ručkom u „dva slijeda“. Prethodila je posljednja počast divljači, podjela grančica strijelcima i zajednička fotografija kao potvrda ovog dana. Ukusan ručak i druženje sa kolegama, polako je vrijeme  za povratak. Kada bih rezimirao, definitivno primjereno okupljanje prvenstveno mladih lovaca, uzorna disciplina u samom lovu i činjenica da se  lovovi na divlje svinje u budućnosti polako pomiću prema sjeveru.

Boris Savić